Bewegen


INLEIDING


Bewegen is natuurlijk overal goed voor. Als je beweegt gaat je hart sneller kloppen, stroomt het bloed door je aderen, wordt je hele lichaam actiever en maak je stoffen in de hersenen aan waardoor je aan andere dingen gaat denken.

Vaak ben je buiten, waardoor je afleiding hebt en je op andere ideeën komt.


Ook hier geldt dat BALANS het toverwoord is.


Zit je op de bank en is bewegen nieuw voor jou, dan zou ik adviseren om daar mee te starten. Het makkelijkste is om te gaan wandelen. Gewoon dagelijks een klein kwartiertje/ half uurtje. In de pauze, na een vergadering, aan het einde van de dag, dat zijn prima momenten om de voordelen van bewegen te ervaren. Even een frisse neus halen en de gedachten laten lopen. Vaak helpt het om met een doel te gaan wandelen. Even ergens een kopje koffie id.. gaan drinken, kan je al van de bank halen.


Ben je aan de andere kant een fanatieke sporter. Zwem, ren, fiets je regelmatig, zit je veel in de sportschool of voetbal je veel…dan kun je ook hier beter in BALANS komen. In dit geval zou ik adviseren om te minderen. Niet stoppen, maar minderen. Even pas op de plaats maken en de komende weken wat rustiger aan doen.


Hoe dat precies werkt, die BALANS zoeken, leg ik hieronder uit.

Succes!!


SAMEN


Het zoeken naar BALANS in bewegen doe je het liefste/ beste met iemand die dicht bij je staat. Je partner, een goede vriend, je zoon (in mijn geval) of jouw sportmaat. Zij zijn vaak goed in staat om mee te kijken hoe het met jou gaat.


Samen kunnen jullie bedenken hoe jullie de positieve kanten van sporten kunnen behouden, zonder dat dit gevolgen heeft voor jouw energiehuishouding.


Ben je een “echte” sporter en moet je het eigenlijk een beetje rustiger aan doen, of ben je een bankzitter die eigenlijk van de bank moet komen. In beide gevallen is het handig om dat niet in je eentje te doen.

Je hebt iemand nodig die jou daarbij helpt.


VERANDEREN


Als je het bewegen goed afstemt op jouw energielevel dan zul je merken dat de huidige situatie aan het verbeteren gaat.


Zit je veel op de bank…dan ga je de meerwaarde van bewegen echt merken


Ben je veel aan het bewegen…dan ga je de meerwaarde van even pas op de plaats waarderen.


In elk geval zul je, met een meer uitgebalanceerd bewegingsritme, merken dat jouw kans op een burn-out kleiner wordt.


GROEIEN 


Met een ritme dat meer in BALANS is, zul je eerder in een gezondere flow komen. Je zult je beter gaan voelen en daardoor groei je.

Naar een situatie waarbij je dichter bij jezelf staat en waardoor je betere keuzes kunt maken. Ook in het bewegen.


VERTROUWEN 


Gebalanceerd bewegen leidt tot een goed gevoel in jouw lijf.

Het vertrouwen dat je daardoor krijgt leidt tot een beweging die past bij de situatie. N.l. het voorkomen van een burn-out.


SAMENVATTEND


Bewegen is goed. Ga dat vooral doen. Maar wel met maten en niet alleen.