FASE 1, JE KOMT THUIS TE ZITTEN

Je hebt net gehoord dat je moet stoppen. Je bent te moe, helemaal op en je moet gaan herstellen. Maar hoe doe je dat? Hierboven (onder het knopje Fase 1), heb ik 30 onderwerpen beschreven die ik ben tegen gekomen en die jou wellicht kunnen helpen. Deze onderwerpen hebben een vaste opbouw namelijk:

  • Uitleg over het onderwerp
  • Mijn persoonlijke ervaring in het kort 
  • Wat is er positief aan dit onderwerp
  • Tips
  • Houd moet het komt goed

Ik denk dat er voor iedereen wel iets bruikbaars tussen zit.

 

Hoe lang deze eerste fase duurt, dat kan niemand zeggen. Herstellen van een burn-out is een individueel proces. De een doet er langer over dan de ander. Dat is niet goed of slecht, maar dat is zo. Het hangt helemaal van de zwaarte van de burn-out, de oorzaak en de omstandigheden af, hoe dit traject verloopt,

In de eerste fase, zul je vooral het gevoel hebben dat heel veel dingen niet meer kunnen. Dat is ook best logisch, want jouw oude manier van leven, heeft je hier gebracht.

De eerste stap is dan ook vooral loslaten. Na het loslaten krijg je de landing. Je gaat landen en accepteren dat je een burn-out hebt. En eigenlijk begint daar pas het herstel. Pas vanaf daar ga je het leven anders inrichten. En zul je merken dat dingen nog wel kunnen, maar op een andere manier. 

Uiteindelijk zal veel van waar je nu tegen aanloopt en wat je ervaart, anders worden. Zodat je de mooie dingen in het leven weer gaat zien en dat je tevreden bent met wat je hebt. Je zult ook ontdekken dat ambitie, werkdruk en carriere een prijs hebben en jezelf af gaan vragen of je die prijs wilt betalen. 

Voor de meeste mensen is een burn-out een keerpunt in hun leven. Een moment dat nu vervelend is, maar waar je uiteindelijk beter uit komt.

Deze laatste zin, lijkt nu misschien ongeloofwaardig. Maar heb vertrouwen, dit geldt ook voor jou.