Fase 1 inzetten

In fase 1 heb je allerlei veranderingen doorgevoerd. Enerzijds natuurlijk om te herstellen, maar anderzijds ook om jouw manier van leven te veranderen zodat dit niet nog een keer gebeurd. Dan moet je er ook rekening mee houden dat je dit ook op je werk zou moeten invoeren.

 

Misschien heb je behoefte aan een groene zone, minder pratende mensen, geen koffie enz. Allemaal dingen, uit Fase 1, waar je tegen aan loopt en die anders zijn dan voor de burn out. 

 

Het is goed om daar regelmatig bij stil te staan en te bekijken waar jij behoefte aan hebt. Als je dan die behoeften koppelt aan de kennis uit Fase 1, dan werken deze inzichten ook door op je werk.

 

Dan ga je de inzichten en vaardigheden inslijten en dan worden ze van jou.

 

Eigen ervaring 

Ik merkte dat ik behoefte had aan tussenuren, als groene zone. Als ik 2 uur les had gegeven, wilde ik een uur geen les, zodat ik even op adem kon komen. Dat werkte uitstekend ik kon even mijn hoofd leegmaken en energie opladen. 

 

Ook ging ik bewust mensen mijden. Voorheen zocht ik de lawaaimakers op. Ik vond dat wel leuk en die wisten veel. Vooral over de laatste roddels en wie met wie ruzie had enz. Maar zij zijn ook erg vermoeiend en al die verhalen gaan toch in je hoofd zitten.

 

In het onderwijs zijn we goed in het volstoppen van agenda’s met vergaderingen, cursussen, intervisie, overleggen enz. Met verreweg de meeste daarvan ben ik  gestopt. Het had op dat moment weinig meerwaarde voor mijn herstel.

 

Mijn verandering thuis probeerde ik op mijn werk ook in te voeren.

 

 Wat is er positief

Jouw werkende leven wordt een stuk prettiger als je ook de kennis uit Fase 1, gaat gebruiken. Je komt dan steeds meer uit bij waar jij behoefte aan hebt. Daarnaast gaat het herstellen van de burn out daardoor sneller.

 

Bedenk dat het andersom ook werkt. Dus dat je vaardigheden op je werk ook thuis kunt inzetten. Dus dan ben je op 2 fronten met jezelf bezig. Op het werk en thuis.

 

Tips:

1.   Lees met enige regelmaat Fase 1 door, zodat je blijft opletten

2.   Bekijk waar je Fase 1 kunt koppelen aan Fase 2

3.   Andersom. Fase 2 aan Fase 1.

 

Voor de werkgever

Jouw medewerker gaat kennis en vaardigheden opdoen die ervoor zorgen dat de burn out over gaat en het liefste niet meer terugkomt.

  

Probeer op de hoogte te blijven van de veranderingen en speel daar op in.

 

Dat zorgt ervoor dat de re-integratie meer kans van slagen heeft.