SCHAPEN EN BIJEN


INLEIDING


Een tijdje geleden heb ik een interessant boek gelezen. Getiteld: “De Bijenherder”. Een boek dat gaat over de stijlen van leidinggeven in combinatie met de behoeften van het team.


Kort weg: heb je een team dat veel sturing nodig heeft, dan ben je een herder. Heb je te maken met een team waarin veel eigenaarschap en zelfsturing gewenst is, dan ben je eerder een imker.


Net als in de voorgaande teksten, ben ik ook hierop zoek naar waarom de stijl van leidinggeven, tot stress en energie verlies zou leiden.


SAMEN


Het team en de manier van leidinggeven zouden naadloos op elkaar moeten aansluiten. Op deze manier heb je de minste ruis en de minste kans op energieverlies.

Het vergt van de leidinggevende best wat kennis en inzicht om dat voor elkaar te krijgen. Immers laat je een team, dat veel sturing vraagt te veel los, dan kun je chaos krijgen. Mensen voelen zich onveilig, weten niet wat ze moeten doen.

Maar hou je een team dat veel vrijheid nodig heeft, te strak, dan kun je opstand krijgen. Mensen hebben soms echt behoefte aan vrijheid. En presteren daardoor beter.


In beide gevallen heb je problemen om de juiste verbinding met het team te krijgen. En dit is niet alleen vervelend voor de relatie tussen leider en team. Maar het kan ook onderlinge grenzen op scherp zetten, waardoor er intriges en gekonkel kan ontstaan binnen het team (lees t stukje over Grenzen).

De manier van leidinggeven kan het best samen bepaald worden. Samen met team en teamleider afstemmen aan welke vorm van leidinggeven er behoefte is.


VERANDEREN


Zit je in de situatie dat de stijl van leidinggeven niet helemaal past bij het team, dan is het van belang dat z.s.m. te veranderen.

Let daarbij ook op dat het best wel een op maat proces is. Sommige taken kun je meer loslaten dan andere. Waarbij als je sommige taken te strak houdt, het averechts werkt.

Dus probeer te bekijken waar je een herder moet zijn of een imker.


GROEIEN 


De stijl van leidinggeven aan de behoeften van het team aanpassen, dat is de groei.

Mocht je dat goed kunnen, dan zul je merken dat dit zo werkt en dat het team beter, rustiger en meer uitgebalanceerd acteert.

Ben je nog niet zover, misschien een idee om dat boek te lezen. Ik vond het erg nuttig


VERTROUWEN


Het team zal veel vertrouwen in de leiding hebben, op het moment dat hij/zij dat goed kan. Immers de ruimte die mensen krijgen, worden afgestemd op de behoeften.

Dat wekt vertrouwen.


SAMENVATTEND


Bekijk voor jezelf en het team waar de behoefte ligt. Ben je een imker of een herder