Collega's

Als je weer teruggaat naar het werk, dan krijg je ook weer te maken met collega’s. Er zijn allerlei soorten collega’s en voor deze fase heb ik ze ingedeeld in 3 typen.

 

Positief betrokken

Dat zijn collega’s die het leuk vinden dat je er weer bent. Zij zijn betrokken, tonen begrip voor de burn out en doen hun best om jou te helpen re-integreren. Dit zijn collega’s waar je energie van krijgt en waar je een goed gevoel bij hebt.

 

Neutrale

Er zijn ook collega’s waarvoor jouw afwezigheid niet zoveel uit maakt. Zij zijn neutraal in hun houding naar jou toe. Eigenlijk maakt het hen niet zo veel uit of je er wel of niet bent. Aan deze collega heb je geen voordeel of nadeel bij je re-integratie.

 

Energie vreter

Deze collega’s kosten energie. Vaak onbewust vragen ze veel van je. Deze collega’s vragen veel aandacht, zitten in je irritatiezone of maken gewoon te veel lawaai. Omdat zij jouw geen energie opleveren, kosten ze je energie en dat is zonde.

 

Het gecombineerde type is ook bijzonder. Een positief betrokken energie vreter, of een positief betrokkene die soms neutraal is. Dat maakt het allemaal ingewikkeld.

  

Eigen ervaring

Deze typen collega’s, zeker in combinatievorm kwam ik veel tegen. Ik vond dat best ingewikkeld omdat ik op zoek was naar houvast en vertrouwen. Door de combinaties, kostte het mij moeite om te bepalen welke collega’s bijdroegen aan mijn herstel.

 

In eerste instantie ben ik ze gaan vermijden. Ik vond dat te vermoeiend. Later, toen het beter ging, ben ik ze gaan beschrijven (voor mezelf). Welke collega bevordert het herstel en welk collega remt dat af. Deze indeling werkte best goed en maakte dat ik beter ging opletten over welke mensen ik om me heen wil hebben.

 

Later verschoof dit ook weer. Toen het veranderingsproces op gang kwam, werden andere collega’s belangrijker en sommige minder.

 

Wat is er positief

Dit is ook een grens. In feite maak je een keuze tussen welke collega’s iets toevoegen en welke collega’s je energie kosten. Met een beetje gelukt word je het meest omringd door energie gevende mensen.

 

Tips:

1)      Kijk goed naar jouw behoeften en koppel daar een collega aan

2)      Blijf weg bij energievreters, ook de positieve energievreter

3)      Van neutrale mensen kun je niks verwachten, doe dat dan ook niet

4)      Regelmatig (eens in de 2 weken i.d.) afstemmen van collega’s zorgt voor duidelijkheid

5)      Hou het voor jezelf. Je kunt mensen kwetsen

 

Voor de werkgever

De werknemer hersteld het beste bij collega’s die een positief effect op hem hebben. Het is zinvol om dat te bespreken, welke collega’s dragen bij aan het herstel.

 

Ook hier geldt dat de verkeerde collega het herstel vertraagd. Het is goed om hier met aandacht naar te kijken.