Een gezonde leefstijl             


INLEIDING


Sinds onze zoon op het ROC Sport en Bewegen doet, ben ik op de hoogte van het fenomeen BRAVO.


Ik had er nog nooit van gehoord, maar in de fitness- en sportwereld een veel voorkomende term.


Bravo staat voor

-Bewegen

-Roken

-Alcohol

-Voeding

-Ontspannen


Het lijkt bij een gezonde leefstijl te horen, dat deze 5 thema’s in evenwicht zijn. En ik dacht, misschien is het wel goed om deze term te gebruiken om het thema: gezonde leefstijl aan op te hangen.


Zit je tegen een burn-out aan, of wil je deze voorkomen, dan is het wellicht zinvol om een gezonde leefstijl na te streven en deze 5 thema’s te overdenken.


Ik zal ze hierna kort bespreken, hoewel ik denk dat ze ook wel voor zichzelf spreken.


SAMEN


Nastreven van een gezonde leefstijl kan een onderdeel zijn om een burn-out te voorkomen. Misschien is het goed om samen, met jouw omgeving hieraan te werken.

Wat het overdenken waard is, dat is de vraag hoeveel druk hierop moet zitten. Ga je meteen naar de sportschool, stop je met vlees eten en ga je alleen maar water drinken? Of neem je het wat rustiger en probeer je kleine stapjes te zetten.


Bij de meeste veranderingen is het zo dat ze alleen maar vol te houden zijn als ze min of meer een onderdeel worden van je huidige patroon.


Hoeveel diëten zijn we niet gestart, hoe vaak zijn we met sporten begonnen hoe vaak zouden we minder friet eten…? Dit waren vaak te grote veranderingen, die we niet hebben kunnen volhouden.


Alleen met kleine stapjes zijn veranderingen vol te houden. En het liefste doe je het samen.


VERANDEREN


Mensen zijn gewoontedieren en houden niet van al te grote veranderingen. De kleinste veranderingen zijn het beste vol te houden, als ze in het huidige ritme passen.

Dus probeer kleine veranderingen aan te brengen, maar wel zo dat er niet te veel verandert.


GROEIEN 


Het volhouden van deze piep kleine stapjes, is eigenlijk al het groeien. Heel langzaam zul je merken dat dit wel degelijk effect heeft.


Dus probeer het, al lijkt het nog zo weinig…vele druppels maken toch een emmer (ofzo)


VERTROUWEN 


Als je dit kunt volhouden en je voelt dat dit werkt, dan zul je merken dat er vertrouwen ontstaat in je eigen kunnen.

Je voelt dat dit beter is en dat maakt dat je erop gaat vertrouwen dat je op de goede weg bent.


SAMENVATTEND


Ik zal hierna per BRAVO een apart stukje schrijven. Ook al lijken de stapjes heel klein, ze zijn wel al een verandering en makkelijk (er) vol te houden.


Hopelijk heb je er iets aan.