TE VEEL DENKEN


INLEIDING

Te veel denken wil zeggen dat je letterlijk te lang aan het denken bent. Je bent te veel tijd kwijt aan datgene waarover je aan het denken bent. Met name in de negatieve gedachten wordt vaak veel te veel tijd gestoken. Of het nu gaat over gedachten over de toekomst of het verleden.


Omdat denken vaak onbewust gebeurt, heb je vaak niet in de gaten dat je zo lang aan het denken bent. Soms ben je wel uren aan het denken. Je blijft maar denken en piekeren over een bepaald onderwerp.

Misschien kun je wel zeggen dat je eraan verslaafd bent. Verslaafd aan negatieve gedachten.


SAMEN

Dit te veel denken ontstaat niet zomaar. Kennelijk zit er een mechanisme in je hoofd dat zorgt voor dit te veel denken. Dit mechanisme krijgt makkelijk grip op jouw denken op het moment dat je:

-) moe bent (burn-out)

-) iets doet wat je niet wilt

-) voelt dat er iets niet klopt

-) onzeker bent

-) enz.


Ik heb gemerkt dat dit momenten zijn waarbij ik veel en lang aan het denken sla. Het maakt ook niet uit waarover het denken gaat.  Of het nu gaat over:

-mijn collega’s,

-mijn werk,

-mijn familie,

-de Oekraïne,

-Pieter Omtzigt,

-het milieu,

-noem maar op.


Over van alles kon ik lang nadenken, als het maar een negatieve ondertoon had. Dat was wel de gemene deler. Ik dacht negatief. Kennelijk vond ik het fijn of nodig om op deze manier te denken.


De tijd hield ik niet echt in de gaten. Maar die ging er wel veel inzitten. Ik kon best de hele dag denken over een collega of de oorlog in de Oekraïne. Geen enkel probleem.


Ik merkte wel dat ik op bepaalde plekken meer aan het denken was dan op andere. Vooral als ik alleen was, dan was ik extra gevoelig voor deze gedachten. Denk aan:

-’s avonds in bed

-op de fiets

-in de auto

-onder de douche

-het werken in de tuin

-enz.


Deze plekken, samen met de omstandigheden, zorgden ervoor dat ik lange tijd met negatieve gedachten rondliep.


Waardeloos!!


VERANDEREN

Een van de belangrijkste ontdekkingen dat was dat het vooral onbewust gebeurt.


Onbewust was ik verzonken in negatieve gedachten.


Om dat onder controle te krijgen ben ik me gaan verdiepen in deze stof. Ik kwam uiteindelijk tot de conclusie, dat ik er goed aan zou doen om mijn negatieve gedachten te ontmaskeren. Dat ik probeerde om de negatieve lading van de gedachte af te halen.


Dat deed ik als volgt.


’s Avonds na het eten, zat ik op mijn burn-out kamer en nam ik een of twee gedachten die ik die dag had gehad. Ik schreef deze op in korte steekwoorden. Vervolgens ging ik proberen om de lading uit de gedachte te krijgen.


Ik probeerde de gedachte:

-om te denken (er op een andere manier naar kijken)

-te bedenken wat er positief was aan de gedachte

-objectief te bekijken en me af te vragen wat ik eraan kon doen (Oorlog in Oekraïne)

-zo te bekijken dat ik me afvroeg of deze gedachte bij droeg aan mijn herstel


Meestal lukte het me vrij aardig om de negatieve lading weg te halen. Als me dat niet lukte, dan legde ik de gedachte even weg, om er de volgende dag op terug te komen. Vaak verdween daarmee ook de negatieve lading.


Het grappige was, dat wanneer ik de negatieve lading weg was, de hele gedachte begon te verdwijnen.


Ook ging ik aan de slag met het onbewuste.  Dat deed ik op een vergelijkbare manier. Op een aantal momenten op de dag ging ik bewust bekijken wat ik aan het denken was.


Ik had me voorgenomen om dat 3 keer te doen. Rond 9.30-13.00-18.00.

Even een kwartiertje proberen om mijn gedachten te bestuderen. En dan proberen om de negatieve gedachten op dat moment, te ontmaskeren.

In het begin viel dat best tegen. Ik had er geen zin in, wilde toch heel graag negatief blijven denken, zocht ook mensen op die mij voedden, enz.


Maar ik wilde doorzetten. Ik ging de strijd aan met mijn onbewuste negatieve gedachten.

Ik dwong mezelf op deze tijdstippen om even te stoppen en mijn gedachten te bestuderen net als ’s avonds op mijn burn-out kamer.


GROEIEN 

Om mij te blijven herinneren aan deze strijd had ik me voorgenomen om een doel te stellen. Ik wilde een voorbeeld zijn voor mijn kinderen in positief denken.


Ik heb, heel simpel, een elastiekje van mijn dochter genomen en om mijn pols gedaan. Zodat ik mij regelmatig kon herinneren dat ik dit niet alleen voor mezelf deed, maar ook voor mijn omgeving.

Om mezelf te blijven motiveren om dit te doen heb ik op mijn telefoon een muziekapp. Met teksten die mijn denken terugduwen. Een soort meditatie, mindfulness app. Die als doel heeft te focussen op wat NU is.

Want in het nu is er niks negatiefs te denken. Je denkt altijd negatief over de toekomst of het verleden, maar nooit over nu. Tenzij je ziek bent of een lekke band hebt. Dat is nu vervelend…


Ik merkte dat deze aanpak begon te werken. Door het te oefenen, te analyseren en vol te houden begin ik het idee te krijgen dat ik op de goede weg ben.


Steeds minder denk ik negatief. En steeds vaker denk ik aan wat nu is. Ik drink nu een kopje koffie, schrijf nu deze tekst, zit nu op een stoel enz.

Groeien naar een situatie van minder negatief denken.


VERTROUWEN 

Het bijzondere is, dat dit goed voelt.


Zonder de negatieve gedachten lijkt mijn leven een stuk leuker. Ik voel me beter, zit lekkerder in mijn vel en hou energie over. Ik voel me soms zelfs blij….


Dat gevoel wil ik graag houden, dus ik ga dit proberen vast te houden.


SAMENVATTEND. 

Probeer minder negatief te denken. En wil je er toch van af, ga er actief mee aan de slag!!