Lummeldag

Voor de burn out waren je dagen volledig gevuld. Elke minuut van de dag efficiënt en doelmatig. Met als resultaat dat je enorm veel gedaan kreeg. Soms stelde je de vraag: ‘” waar haal ik de energie toch vandaan?” Inmiddels weet je het antwoord.

 

Waarom je de dagen zo vol stopte en wat het doel daarvan was, daar ga ik in Fase 3 uitgebreid bij stil staan. Nu ga ik precies het tegenovergestelde behandelen: Dat is de lummeldag.

 

Er zijn van die dagen, dan weet jij bij het opstaan al dat het vandaag niet zo’n productieve dag wordt. Je hebt weinig fut, geen zin en het liefst hang je maar wat rond.

 

Maak daar dan een lummeldag van. Een dag waarop je alles rustiger doet. Neem dat mee in de planning voor die dag. Want vandaag krijg je toch weinig voor elkaar en dat is précies waarom hij zo nuttig is. Je kunt even opladen.

  

Eigen ervaring 

Mijn dagen voor de burn out, zaten helemaal vol en ik kreeg echt enorm veel gedaan. Maar tijdens het herstel lukte dat niet altijd meer.

 

Tot een collega mij adviseerde om lummeldagen te houden. Ik ging dan wel naar mijn werk, maar ik deed dat met minimale inspanning. Ik gaf wel les en voerde mijn taken uit, maar met minder inzet en enthousiasme dan wanneer ik me topfit voelde.

 

In het begin maakte me dat onrustig. Ik had het idee dat elke dag effectief en maximaal benut moest worden. Dat ik altijd het uiterste uit mezelf moest halen. Maar dat bleek niet altijd nodig te zijn.

 

Ik kon bijvoorbeeld: mijn kast opruimen, planten water geven, mailbox leegmaken, oude toetsen opruimen en een beetje door school wandelen.

 

Ik vond dat superfijn. Je bent een beetje nuttig bezig, maar je doet het vooral rustig aan. Met als voordeel dat je jouw batterij aan het opladen bent. Uiteindelijk zul je na een lummeldag, veel effectiever zijn.

 

 Wat is er positief 

Je geeft toe aan je behoeften. Je voelt dat het vandaag een wat slomere dag wordt en dat je (veel) minder productief bent dan op een topfitte dag. Je doet daarom rustig aan zodat je batterij weer kan opladen.

 

Tips:

1)     Bekijk (Voel?) hoe je eraan toe bent. Ben je niet helemaal oké, doe dan rustig aan.

2)     Luister goed naar je lijf. Vaak komt zo’n lummeldag na een periode van meer energieverbruik.

3)     Doordat je een lummeldag neemt, voorkom je dat jouw energie te veel wordt aangesproken

4)     Kijk eens om je heen. Er zijn vast meer collega’s die af en toe een lummeldag hebben.

 

Voor de werkgever

Zo af en toe een dag om op te laden, heb je nodig. Vaak kom je na zo’n dagje lummelen fitter op het werk.

 

Mocht een werknemer rustiger aan doen, bedenk dan dat hij (waarschijnlijk) aan het opladen is.