Zorgeloosheid


INLEIDING

De meeste zorgen worden voor niks gemaakt. In de literatuur zijn over dit onderwerp vele boeken geschreven. En alle boeken zijn even waar. Met als basisboodschap dat de meeste zorgen onnodig zijn.


Zorgen ga ik voor het overzicht splitsen in:


– zorgen voor de toekomst


– zorgen vanuit het verleden


Deze zorgen hebben allebei hetzelfde in zich, nl, dat ze kunnen leiden tot oeverloze gedachten die nergens toe leiden. Ze kunnen ertoe leiden dat je nachten wakker ligt, te denken en te malen over de toekomst. Of dat je wegzakt in een gevoel van melancholie en spijt.


Zorgen voor de toekomst

Het is denk ik niet te voorkomen dat je aan de toekomst denkt. Wij mensen zijn de enige soort die dat kunnen. En dat is goed. Je probeert je leven ook in de toekomst aangenaam te maken.


Echter de zorgen die je hebt over de toekomst zijn vaak aanleiding om: heel lang, veel en vooral negatief of angstig te worden. Dat komt omdat de meeste zorgen bedacht worden met de meest extreme uitwerking.


Waarbij vaak blijkt dat de meeste gedachten nooit uitkomen. Of ze gebeuren helemaal niet, of er gebeurt iets totaal anders of er gebeurt iets dat maar een fractie is van wat jij je had voorgesteld.

Er zit een enorm verschil tussen verwachtingen en de werkelijkheid waardoor de vraag gesteld kan worden: hoeveel energie kost dit en wat levert het uiteindelijk op?


Zorgen vanuit het verleden

Bij deze zorgen gaat het vooral om herinneringen aan wat vroeger was. Met veel plezier kun je terugdenken aan vroeger. Toen je nog jong was, zorgeloos omdat je moeder voor je zorgde. Of juist onplezierige gedachten aan een pest verleden, buitengesloten zijn of nog erger.


In beide gevallen herinneren ze aan vroeger en roepen ze gevoelens op. Gevoelens van melancholie en heimwee, tot boosheid en verdriet. In beide gevallen kun je ook hier verzanden in gedachten en gevoelens die je niet verder brengen en erg veel energie kosten.


Als je dit van een afstandje ziet, kun je behoorlijk veel energie kwijtraken.


Tijd dus om dat aan te pakken!!


SAMEN

In dit licht werd ik getroffen door het gedicht van Bert Schierbeek over zorgeloosheid. Google het maar eens…is echt de moeite.


Door je minder op de zorgen te richten hou je veel meer energie over. Zeker wanneer je je kunt omringen met zorgeloosheid.

Maar hoe doe je dat?


Het doel is denk ik niet zo zeer om de zorgen te ontkennen of belachelijk te maken, maar je te focussen op het bereiken zorgeloosheid.

Als het zo is dat de meeste zorgen leiden tot ellende en verdriet dan zou je de focus moet verleggen.


Niet denken aan de zorgen, maar waar dan wel aan?


Antwoord: aan datgene wat NU.. is.


Bij mindfulness, meditatie, zelfs yoga leren ze je te focussen op dat wat NU is. Op dit moment.

Als je daarop gaat richten zul je merken dat de meeste (zorg problemen) er niet zijn, volgens de theorie.


Ook ik ben daarmee aan de slag gegaan. Ik heb een kussen uit de schuur gehaald, wierookstaafjes gekocht en heb een app gedownload met meditatie muziek.

Twee keer per dag ging ik (15 minuten) op dat kussen zitten, muziek in de oren, wierook aan en…….wat nu……gewoon zitten?? Ja….en luisteren naar de app.


De eerste keren vond ik het echt raar, mijn gedachten gingen gewoon door. Ik zat te denken aan de boodschappen, de tuin, mijn ouders, dat het zweverige onzin was…enz.. enz…Ook vond mijn gezin het stinken en vroegen zij zich af wat ik aan het doen was op dat kussen.


Maar van collega’s, die dat ook deden, kreeg ik de aanmoediging om toch door te gaan. En te luisteren naar de app en proberen de gedachten te sturen.


VERANDEREN

Mijn gedachten bleven de eerste dagen echt alle kanten op gaan. Maar ik dacht: zoveel mensen doen het. Dus daar moet iets in zitten wat hen helpt.


Dus dan maar stug door zetten en op dat kussentje blijven zitten….

Na een week of 3, merkte ik een verandering. Ik was rustiger, dan aan het begin en begon me over te geven aan de opdrachten in de app. Ik merkte ook dat de gedachten over zorgen in de toekomst er even niet waren.


Dus zo werkt dit. Als je je focust op wat er nu is…dan kun je niet denken aan later…je denkt aan nu.


Ik ging me focussen op wat ik nu ervaar. Het schrijven van deze tekst, de geluiden van de grasmaaier buiten, de geur van koffie, het gevoel van de stoel waarop ik zit…enz..


Dus zo werkt dit: denken aan wat je NU ervaart, zorgt ervoor dat je niet denkt aan de zorgen.


GROEIEN 

Ik bleef dit zitten op het kussen doen. Maar ik ben het ook gaan verleggen.  Af en toe, op de fiets, in de winkel enz..`probeer ik me even te focussen op wat er NU is. De lucht die ik inadem, de vogels die ik hoor, de zon die schijnt, de andere weggebruikers..enz.


Awareness noemen ze dat in het Engels. Bewust met het NU aan de slag.


Net als met negatieve gedachten, gebruik ik het elastiekje van mijn dochter. Om me te herinneren dat NU het enige is dat er is.


VERTROUWEN

Deze activiteiten zorgen, even kort, voor een zorgeloos gevoel. Je denkt even niet aan de zorgen maar ervaart de omgeving. Je bent aanwezig in het NU…

Ik voel dat dit de goede weg is, dus ik blijf het gewoon volhouden. En ik vertrouw erop dat ik vaker het stadium van zorgeloosheid bereik.


SAMENVATTEND

Misschien wat kort door de bocht, maar richt je op wat er nu is en je kunt niet denken aan de zorgen van morgen (of gisteren).