Meditatie apps

 

Als je op internet zoekt op burn out dan kom je vaak op sites uit die gaan over meditatie, mindfulness, yoga, terug naar jezelf enz. Vaak zijn daar apps aan gekoppeld. Daar kun je soms best behoefte aan hebben. Even niet denken, maar jezelf wat rust in je hoofd gunnen. 


Ontspannen luisteren naar natuurgeluiden of regen. Na een dag van nadenken is het fijn om met rustgevende geluiden even op bed te gaan liggen of op een kussen te zitten. Je wordt er rustig van en dat is soms best fijn. 


Zo’ n app kan je ook rust geven wanneer er spannende dingen staan te gebeuren. Zoals : een boodschapje doen, een bezoek aan bedrijfsarts of je hebt een terugslag. 


Dus eigenlijk een prima middel om rustig te worden in meerdere situaties. Het is overigens ook niet meer dan dat. Het is een middel en geen doel. Mediteren een vaardigheid die pas later zijn vruchten afwerpt. Dus in het begin van de burn out heb je wellicht hoge verwachtingen van mediteren, maar die komen pas later uit. In fase 3 zal ik uitleggen hoe het (volgens mij) werkt en waarom het je helpt je gedachten te sturen.


Voor nu zou ik aanraden om het vooral als rust moment te gebruiken. Even terug naar jezelf.

 

 

Eigen ervaring

Op mijn telefoon had ik een app met regen geluiden. Als ik er behoefte aan had, zette ik die op. Ik werd daar rustig van. 


Meditatie, yoga en mindfulness heb ik ook gedaan. Ik vond het heel fijn om te ervaren en het heeft zeker meerwaarde gehad. Maar ik dacht wel: als ik ooit terug wil komen moet er meer gebeuren. Dus ik ben wel doorgegaan met vallen, opstaan, plannen, nadenken, noem maar op. 


Ik heb meditatie pas later in mijn proces begrepen. Het duurde een tijdje voordat ik snapte hoe het werkt. Kennelijk heb je tijd nodig om dit mechanisme te doorzien.


 

Wat is positief?

In deze fase van de burn out kunnen deze apps voor rust en ontspanning zorgen. Als je moeite hebt met slapen of je gedachten slaan door, dan kunnen deze apps echt voor rust zorgen.

 

Toch wil ik wel benadrukken dat je door moet gaan op de weg die je bent ingeslagen. Hoe hobbelig de weg ook wordt, je moet door!!


Tips

  1. Meditatieapps hebben een ontspannende werking en in het begin is dat best fijn. Om jezelf in balans te krijgen. Maar houd de regie over jezelf.
  2. Retraites, mindfulness en zen cursussen, daar ben je nu nog veel te kwetsbaar voor. Dus dat zou ik niet doen.
  3. Neem het in deze fase niet al te serieus. Gewoon een app met regengeluiden kan genoeg zijn om te mediteren (tot rust komen).
  4. Sommige muziek werkt ook rustgevend. 
Houd moed het komt goed!!

Mediteren, daar wordt vaak best belangrijk over gedaan. Een beetje spiritueel. Op zich is dat prima. Maar voor nu denk ik dat je het beste uitkomt met het rustgevende karakter van de geluiden in de apps. Ik adviseer je om het daar voorlopig bij te laten.


In fase 3 ga ik uitleggen hoe mediteren kan bijdragen tot het sturen van je gedachten, maar dat is denk ik voor later in het proces.


Dus: ga lekker op bed liggen en gebruik de apps om tot rust te komen op het moment dat jij dat nodig hebt.