Zeurkous gedachten..


INLEIDING

Hoe het precies ontstaan is, dat weet ik niet, maar zowel tijdens als na mijn burn-out, begon ik last te krijgen van zelfmedelijden. Ik begon mezelf als slachtoffer te zien, waardoor ik gedachten van ontevredenheid begon te ontwikkelen.

Deze gedachten zorgden (onbewust) voor veel ellende. Naast een negatieve kijk op mij en mijn omgeving begon ik wantrouwen te ontwikkelen. Vooral mij directe omgeving gaf aan dat ik aan het veranderen was. Van een vrolijke, vriendelijke man naar een vervelende zeurkous.


Ik begon: als, wat en waarom gedachten te ontwikkelen.


Hieronder leg ik dat kort uit.


De als gedachten.

De als gedachten dat zijn gedachten waarbij jij iets anders zou doen. Je zit bijvoorbeeld te denken: – als ik de teamleider zou zijn dan…als ik Poetin zou zijn dan….als ik de trainer van Ajax was dan….als ik die beslissing moest nemen dan….

In deze als gedachten zit verwijt.


De had gedachten

De had gedachten hebben vooral betrekking op het verleden. Had ik maar een studie gedaan, had ik dat niet anders kunnen doen, had ik toen maar wel doorgezet, had ik toen maar wel, enz.…..

In de had gedachten zit spijt.


De waarom gedachten

In de waarom gedachten zitten problemen die je overkomen. Gedachten als: waarom overkomt mij dit, waarom heb ik zoveel pech, waarom heb ik een burn-out, waarom gaat mijn auto stuk, waarom eet ik zoveel friet…..

In de waarom gedachten zit slachtofferschap.

Dit soort gedachten zijn vervelend, dragen niet bij tot vrolijkheid, kosten enorm veel energie en leveren helemaal niks .


Ze kunnen je veranderen in een zeurkous….Tijd dus om dit z.s.m. aan te pakken..


SAMEN


Dat ik aan het veranderen was in een zeurkous, dat had ik niet helemaal in de gaten. Het gebeurde geleidelijk en onbewust. Vaak had ik tijdens het douchen of vlak voor het slapen, van deze gedachten. Maar ik was me er niet echt bewust van. Het ging vanzelf.

Ik wilde dit stoppen. Samen met mijn omgeving ben ik aan de slag gegaan om dat te keren. Op drie specifieke onderwerpen ben ik gaan focussen, nl:

1) het onbewuste

2) de onvrede

3) de voeding


Deze drie onderwerpen werk ik hierna kort uit.


Het onbewuste

Als eerste stap ben ik mijn onbewuste gedachten gaan observeren. Met enige regelmaat ben ik bewust gaan zitten om mijn gedachten van me af te schrijven. Om mijn gedachten op papier te kunnen zien, zodat ik meer bewust werd van het onbewuste karakter.


Onvrede

In tweede instantie ben ik gaan kijken wat de diepere laag van deze gedachte was. Ik stuitte daarbij op ontevredenheid. Kennelijk was ik ontevreden over mijn situatie. Immers de als, wat en waarom gedachten, hebben het karakter van ontevredenheid in zich.


Omgeving

Als derde en laatste wilde ik de voeding in beeld krijgen. Als zeurkous had ik mensen in mijn omgeving die dat ook leuk vonden. Mensen die veel zeuren en zaniken.

Ook keek ik veel nieuws en was ik actief op sociale media (veel roddel en zeur groepjes).

Nu ik dit van een afstandje kon bekijken had ik deze werkgebieden die anders moesten en daar ben ik mee aan de slag gegaan.


VERANDEREN

Mijn idee was het om te veranderen in iemand die, op dit moment tevreden is met wat hij heeft.

Ik heb 3 dingen gedaan die geholpen hebben.


1) Van onbewust zeuren naar bewust waarderen wat ik heb.

Na het avondeten ging ik bewust stil staan bij dat wat ik heb en ben ik de positieve dingen in mijn leven gaan bewijzen. Een leuke vrouw, drie mooie kinderen, een leuke baan, gezondheid, vrienden en familie. En dat ik daar blij mee mag zijn. 

En dat werkte erg goed.

 


2) De: als, wat en waarom gedachten positief draaien.

Ik probeerde bij elk van deze gedachte er het positieve van te zien. Dat lukte bij de als en wat gedachte prima.


De als gedachten.

De als gedachten ging ik vervangen door: wat fijn. Ik dacht: wat fijn dat ik geen teamleider ben, wat fijn dat enz.. Hier kreeg ik een gevoel van opluchting.


De had gedachten

De had gedachten ging ik vervangen door: wat goed dat ik dat niet heb gedaan. Want daardoor heb ik meer tijd, ben ik andere zaken gaan waarderen, enz.. Hier kreeg ik een gevoel dat ik de goede beslissing had genomen.


**Echter bij de waarom gedachten viel dit omdraaien tegen.

De waarom gedachten

De waarom gedachten zijn vaak onoplosbaar. Wil ik die veranderen, dat gaat gewoon niet. Dus kan ik er net zo goed niet meer over nadenken. Deze gedachten ben ik gaan blokkeren en niet toe gaan laten in mijn hoofd.


3) Vermijden en vervangen van de voeders.

Het vermijden bestond vooral uit het opschonen van mijn contacten. Ik ging mensen die mij voeden vermijden, ook op sociale media.

Het vervangen deed ik door mijn nieuws consumptie te verminderen. Ik ben deze momenten gaan vervangen door in de tuin te gaan werken, te gaan wandelen met mijn vrouw en te schrijven aan deze site.


Al deze acties leidden tot een bewuste, positieve kijk op het leven.


GROEIEN 

Op papier lijkt dit allemaal erg gemakkelijk. Toch kostte het mij heel veel moeite om de onvrede en het zelfmedelijden te stoppen. Het voelde bijna alsof ik verslaafd was en moest afkicken. Hardnekkig bleven de gedachten opkomen.

Maar door stug vol te houden. Met drie stappen vooruit en twee terug kwam ik in de weken daarna steeds meer in een andere sfeer terecht. Ondanks dat er inhoudelijk niets veranderde behalve de manier waarop ik ernaar kijk.


De groei van zeurkous naar tevredenheid.


VERTROUWEN 

De valkuil van zelfmedelijden is nog steeds aanwezig. Maar ik merk, door de stappen te zetten die ik beschreven heb, dat het steeds beter gaat.

Ik vertrouw erop dat in ik in de toekomst helemaal van deze verslaving af kom. En mocht ik terugvallen, dan heb ik de tools om dat te verhelpen.


SAMENVATTEND

Ik had totaal niet in de gaten dat dit speelde en ik vond het ook iets treurigs hebben. Gelukkig heb ik dit kunnen keren.

Ik voel me blijer, gelukkiger en ik ben meer tevreden.