DENKEN


In dit stukje sta ik stil bij een veel voorkomend probleem. Het Denken.


Denken veroorzaakt vele, zo niet alle, problemen die je kunt hebben. Ik denk dat 90% van de problemen in je leven ontstaan door het denken. Met name het overvloedige denken of het creëren van problemen in jouw gedachten, zorgt voor veel onnodig leed.


Het denken kun je verdelen in 2 groepen:


– 1) Functioneel, nl een probleem oplossen of een taak uitvoeren. Het denken is op deze manier een middel om iets gedaan te krijgen. In dezelfde categorie zit denken tijdens een studie, om auto te rijden of om een brief te schrijven.


– 2) Daarnaast kun je het denken ook gebruiken om bijvoorbeeld gebeurtenissen te overdenken of om verwachtingen te bedenken. Met veel plezier kun je terugdenken aan een mooie vakantie of je verheugen op iets leuks in de toekomst. Dat zijn positieve gedachten, die zijn prima.


Echter denken veel mensen (waaronder ikzelf ook) aan wat er zou kunnen gebeuren in de toekomst. Of denk je terug aan iets vervelends uit het verleden. In beide gevallen is er sprake van negatieve gedachten.


Vooral in deze laatste situatie (de negatieve gedachten) komen veel mensen (en ik dus ook) terecht.


Omdat dit erg veel energie vraagt, heb ik hier 3 onderwerpen gekozen die dit probleem verduidelijken. Ook zal ik aangeven wat mij geholpen heeft om dit te stoppen/ verminderen.

Hopelijk heb je er iets aan.


De onderwerpen zijn:


Te veel denken


Zeurkous gedachten


Zorgeloosheid