Duur van Fase 2 is lastig in te schatten

Fase 2 duurt vaak langer dan je van tevoren had ingeschat. Je hebt jaren gedaan over het opbouwen van de patronen die tot je burn out hebben geleid, daar kom je niet zomaar van af. 

 

In Fase 2 combineer je kennis uit Fase 1 en nieuwe inzichten met elkaar. Daarnaast ga je dingen op korte en langere termijn veranderen en zul je ook inzichten uit jouw privé omgeving gaan vermengen met je werk en andersom.

 

Dus eigenlijk ben je in een geweldig groot veranderingsproces gekomen. Waarbij je de simpele dingen makkelijk kunt uitvoeren, echter de oude patronen veranderen, dat is enorm hardnekkig en moeilijk. 

 

Dat vergt echt wat van je tijd en gaat lang duren. Ook hier geldt dat je valt en weer opstaat. Dat je soms aan de rem moet trekken, of de way out inzetten. Dat hoort erbij.

 

De tijdsduur is niet in te schatten. Als je gaat proberen om dat wel te doen, leg je jezelf druk op en de vraag is of dat goed is.

 

Eigen ervaring

Mijn veranderingen vonden op vele plekken plaats. Privé en op mijn werk. Ook liepen ze door elkaar. Zowel op korte als langere termijn. Enerzijds was dat best fijn en voelde ik dat het een andere kant op ging, anderzijds vond ik het soms best verwarrend. Ik zat soms echt in een spaghetti van gedachten, ideeën, uitvoeringen enz.

 

Zelfs nu in 2021, ben ik nog steeds bezig met het bedenken wat ik vandaag ga doen en waar ik slimmere keuzes moet maken? Wat werkt wel en wat werkt niet. Ik voel mijn buik, even overleggen met mijn vrouw…zie ik het wel goed..enz.

 

Ook op langere termijn, stelde ik me vragen als: wil ik bepaalde taken wel doen, hoe ziet komend schooljaar eruit, waar wil ik naar toe, ga ik mee met deze vernieuwing enz.

 

Dus ik zat in een achtbaan van veranderingen en die is nog steeds bezig.

 

Wat is er positief

Je bent vol aan het veranderen, dat is goed. Soms lopen de processen door elkaar. Daar kun je niets aan doen, dat gaat zo. De heftigheid van deze veranderingen zal (op termijn) afvlakken en veranderen in zelfvertrouwen en berusting. Het is goed zo

 

 

Tips:

1.   Zet geen eindtijd op Fase 2, je kunt niet inschatten hoelang het gaat duren. Bij mij loopt die na 2,5 jaar nog steeds, wel minder heftig, maar ik moet blijven opletten

2.   Wees trots op jezelf dat deze noodzakelijke veranderingen plaatsvinden. Zie het als een leerproces.

3.   Probeer te berusten in het feit dat zaken anders gaan en soms niet te beheersen

 

Voor de werkgever

De verandering gaat door en de werknemer komt steeds meer bij zichzelf uit. Met het aanpassen van werkzaamheden, werkplek, enz. kun je de werknemer prima behouden.

Houd er ook rekening mee, dat in de loop van deze fase, het kan zijn dat jullie niet meer goed matchen. Bedenk dan open en eerlijk wat voor elkaar de beste route is.