Eigenaarschap

Net als in Fase 1, is het ook hier van belang dat jij de regie in handen neemt. Het is ontzettend verleidelijk om in de slachtoffer rol te vallen. Te hopen dat het beter gaat.

 

Als je aanneemt dat iedereen het beste met jou voorheeft kun je van een koude kermis thuis komen. Daar mag je niet vanuit gaan. De meeste mensen zijn vooral met zichzelf bezig. Jouw herstel is vaak een bijkomstigheid. Het normale leven gaat voor hen gewoon door.

 

Houd zelf het initiatief. JIJ bent de leider in jouw herstel. Niet de werkgever, bedrijfsarts enz. Jij bent degene die de regie moet houden.

 

Kortom: blijf de eigenaar!!

 

Eigen ervaring 

Mijn leidinggevende liet mij behoorlijk met rust. Ik was aan het re-integreren, we hadden een vervanger (het normale bedrijfsproces ging door) dus het probleem voor hem was getackeld.

 

Dat wilde ook zeggen dat ik wel zelf de regie moest nemen. Dat ik aan de bel moest trekken als er iets was. Dat was fijn en gaf mij veel vertrouwen.

 

Ook gaf het mij de ruimte om mijn herstel, deels in eigen handen te nemen zodat het ging zoals ik het wilde. 

 

 Wat is er positief

Jij bent degene die de burn out heeft en voelt, dus jij kunt het beste bepalen wat er moet gebeuren. Dus neem de regie ook.

 Voorkom dat je in de slachtofferrol zakt. Daar kom je bijna niet uit en maakt het herstel echt een stuk ingewikkelder.


Tips:

1.   Als jij de regie neemt, kun jij het herstel sturen

2.   Het geeft je een mate van kracht

3.   Wordt geen slachtoffer, dan ben je aan anderen overgeleverd

4.   Gaat het even niet zoals je wilt, neem een crush dag, herstel en ga door.

 

Voor de werkgever

De werknemer voelt de burn out. Het is daarom belangrijk dat je naar hem luistert. Zodat de werknemer ook het gevoel heeft dat jij begrijpt waar hij mee zit en ook merkt dat je aan de slag gaat met zijn behoeften.

 

Je kunt er geen druk, tijd of verwachtingen op zetten. Het herstel kan niet zonder dat de medewerker kan meedenken. Dus geef hem die ruimte.