Bioscoop theater concerten

Het bezoeken van het theater, bioscoop en festivals is iets wat je misschien voor de burn out vaak hebt gedaan en wellicht lijkt dat nu een mooie manier van ontspanning. Wees daar voorzichtig mee. Want de impact van het geluid, visuele effecten, reuk en vooral de drukte van andere mensen, kan behoorlijk heftig zijn.


Ook als je er met vrienden of familie naar toe gaat, kan dit voor een behoorlijke (sociale) druk zorgen. Ben eerlijk naar jezelf en jouw omgeving toe en geef aan dat dit voor jou nog best moeilijk kan zijn.


Misschien is het goed om voorlopig niet mee te gaan.


Eigen ervaring

Een paar keer heb ik geprobeerd om naar de bioscoop te gaan. Maar de harde geluiden, de grote beelden en de heftigheid van andere mensen om me heen trok ik niet. Dat was echt te vroeg en ben toen ook weg gegaan. 


Ook ben ik naar een muziekfestival gegaan. Na 8 maanden burn out leek me dat een goed idee. Maar dat bleek snel een verkeerde inschatting. De drukte, het lawaai en zoveel mensen om me heen leverden heel veel stress op. Na een half uur ben ik toen ook weer gegaan.


Wat wel goed ging, dat was een bezoek aan een balletvoorstelling in de bioscoop. In grote bioscopen laten ze balletvoorstellingen zien. Ballet is vriendelijk om naar te kijken en de muziek is rustig. Daarnaast is de verhaallijn vaak vrij simpel, dus hoef je niet echt enorm na te denken. Wat misschien ook meewerkte was dat er nog 3 andere mensen waren, dus dat was lekker rustig.

 

Wat is er positief?

Positief is dat je ontdekt dat hier een grens is en dat dit een graadmeter is van waar je bent. Ook voor jouw omgeving. Eigenlijk ben je nog niet zo ver en kun je de energie niet opbrengen om dit te gaan doen.


Je ontdekt misschien andere vormen. Een bezoek aan een balletvoorstelling was voor mij echt iets nieuws. 


Tips:

  1. Ben duidelijk naar jouw omgeving over wat je voelt. Dit kan te vroeg zijn.
  2. Als je toch gaat, zorg voor een uitweg. Bouw een voorbehoud in.
  3. Zoek naar andere vormen van film en voorstellingen die jij aan kunt (andere of kleinere setting) en sta open voor soorten van vermaak waar je niet meteen aan zou denken.
Houd moet het komt goed!!

Ondanks dat ik ben weggelopen uit een aantal films en een festivalbezoek heb afgebroken, ben ik mezelf wel voor gaan houden dat dit nu nog niet kan, maar dat dit bijtrekt.


Dat klopt ook helemaal. Als je over wat meer energie beschikt, dan kun jij prima met vrienden of familie naar een film, concert i.d. Het heeft gewoon wat tijd nodig en dan komt het echt wel goed.