Boodschappen

Als je een goede dag hebt, dan kan je dagelijkse wandeling best een keer kan worden verlegd naar een winkel om een klein boodschapje te doen. Let daarbij op de keuze van de winkel. In veel steden en dorpen heb je wat grotere winkels. Die winkels zijn een verzameling van veel prikkels:  geluiden, geuren, veel mensen, veel producten en veel keuzes. 

 

Bij sommige winkels heb je het gevoel in een pretpark te zijn. Met nog meer kleuren, lawaai, gedoe en drukte. In deze fase van je herstel zijn deze winkels een no go. Serieus niet naar toe gaan!!

 

Kies voor een kleine winkel in de buurt. Makkelijk, dichtbij en je bent binnen de kortste keren weer buiten.


Eigen ervaring

Het bezoeken van winkels heb ik getoetst aan mijn stemming. Voelde het goed. Dan ging ik bijv. 1 brood halen en daarna weer naar huis. Voelde ik mij niet goed, dan stelde ik het uit.

 

Ik ben vooral naar de lokale winkels gegaan. De bakker om de hoek, de Turkse winkel en de groenteboer. Dan ontmoette ik toch mensen. Vaak vriendelijke mensen en alles ligt in zo’n winkel al jaren op dezelfde plek. Heel handig want dan hoefde ik niet te zoeken. Het assortiment is bovendien kleiner dus de keuzestress was stukken minder. 

 

Ik ging naar een Turkse herenkapper (perfecte uitvinding voor de man). Daar wordt je namelijk geknipt en dan kun je weer gaan. Geen semi verplicht gesprek, adviezen, gereutel, koffie, gezelligheid enz. Nee gewoon knippen en wegwezen.

 

Ook het tijdstip is een aandachtspunt. Op zaterdagochtend en vrijdagmiddag is het altijd erg druk. Dinsdagochtend om 10.00 uur is een slimmere keuze, net als ’s avonds na 19.00uur. 

 

Boodschappen doen is bij mij echt een paar keer fout gegaan. Dat ik met klamme handen door de winkel liep en ik me bij de pindakaas afvroeg: waarom hebben we 20 soorten pindakaas? Met een hartslag van 160 en het zweet onder mijn oksels vluchtte ik dan zo snel mogelijk de winkel uit.

 

Ik zag dat als leermomenten. Momenten waarop mijn lijf een grens aangaf. Daar ben ik naar gaan luisteren. Dus een te drukke winkel, woonwinkel, te veel gedoe…Ik draai me om en ga weg.

 

Wat is positief?

Boodschappen doen geeft nut aan je dag. Ook ontmoet je andere mensen, en vooral bij de kleinere winkels is er ruimte voor een praatje. Daarnaast is een winkel een mooie graadmeter voor waar je bent in je herstel. Gaat het nog niet zo goed, dan merk je dat meteen. Je draait dan om en gaat weg.

Tips:

  1. Ga wanneer je voelt dat het kan en als het niet goed voelt, ga niet.
  2. Ga op tijdstippen dat het rustig is.
  3. Vermijd grote winkels, XL, tuincentra, enz.
  4. Zoek de lokale ondernemer. Dit kweekt een band, is rustiger en je spreekt iemand.
  5. Zorg ervoor dat als je niet gaat, dat dit niet erg is. Dus kies voor een boodschap waarvan je het niet per direct nodig hebt.
  6. Merk je in de winkel dat het niet gaat, ga dan gewoon weg.
  7. Zet rustige muziek (lees meditatie apps) op je oortjes.
  8. Ga naar een Turkse kapper (dikke tip!!)
  9. Sommige winkels hebben een bezorgservice. Daar kun je gebruik van maken.
Houd moet het komt goed!!

Inmiddels kan ik weer gewoon boodschappen doen. Op zaterdagmorgen door de XL, geen probleem. Maar toch blijf ik voorzichtig. Ondanks dat ik weer energie heb, vind ik het zonde om mijn energie daar aan te besteden.


Nog steeds plan ik het zo, dat de boodschappen op een rustig moment gedaan kunnen worden. In een rustige supermarkt en blijf ik de lokale ondernemer opzoeken. Ik probeer van een rode zone een groene te maken (lees ook plannen).


Ook moet je bedenken dat zelfs voor mensen die geen burn out hebben, boodschappen doen (in een XL) een enorme aanslag is op hun energie. Dus dat jij dat nu niet kunt…dat is logisch.


Op termijn ga jij dat ook weer kunnen, zeker weten. Hoewel ik denk dat ook jij de drukte vervelend blijft vinden. Ook als je weer beter bent!!