Hobby

Misschien denk je dat een burn out hét moment is om een hobby te starten.  Voorzichtigheid is hier geboden. Een (nieuwe) hobby vraagt energie.  


Een schaakvereniging, rengroepje, gitaarspelen, bijen telen of een volkstuin. Allemaal hobbies, waar best wat gevraagd wordt.

En de vraag is of je dat nu kunt opbrengen.


Ook het sporten in een team brengt risico’s met zich mee. Kan het team op jou bouwen? Kun jij het opbrengen om die wedstrijd in een andere stad te spelen? Heb je nog wel energie voor de semi verplichte borrel na het sporten? Kun jij zo maar weg als je dat wilt?


Allemaal vragen die je jezelf kunt stellen voordat je aan een hobby kunt beginnen.


Eigen ervaring

Het hardloopgroepje waar ik bij zat, heb ik moeten laten schieten. Ik kon het niet opbrengen om verplicht 3 keer in de week, met anderen, te gaan hardlopen.  Het sporten dat ging sowieso niet (lees bewegen). Maar ook het gepraat van de anderen en het feit dat ik me moet voegen naar de groep, dat kon ik nog niet. Dus daar ben ik mee gestopt.


Ook heb ik me ingeschreven voor een cursus bijenhouden. Ik dacht heerlijk in het bos met bijen en de natuur. Maar dat viel tegen. Bijen telen is erg ingewikkeld. Echt niet handig op dat moment. Ook niet omdat ik lid moest worden van een vereniging en ik dus te maken kreeg met verplichtingen en een behoorlijke hiërarchische structuur.


Tevens werd mij een volkstuintje aangeboden. Het ging om een kennis, die wat ouder was en vroeg of ik samen met hem zijn volkstuintje wilde bijhouden. In eerste instantie dacht ik: leuk!! Maar later bedacht ik, dat ik weer in verplichtingen en verwachtingen van anderen terecht zou komen. Dus ik heb bedankt voor het aanbod.

 

Wat is Positief?

Je gaat merken dat je best druk bent met jezelf. Een hobby, hoe leuk dat ook is, vraagt veel energie. Dus kijk goed wat kan en wat niet kan. Bedenk ook dat een burn out over gaat. Als je beter bent, kun je best weer aan een hobby deelnemen.Tips:

  1. Hobbies ben daar eerlijk in, ook naar jouw omgeving toe.
  2. Zet je hobbies op een laag pitje. Je hebt je handen vol aan het herstellen.
  3. Wacht even met nieuwe hobbies, die zijn nu zwaar.
  4. Weersta de sociale druk om een hobby te zoeken.
Houd moed het komt goed!!

Drie keer heb ik geprobeerd om terug te komen in mijn hardloopgroepje en drie keer kwam ik mezelf enorm tegen. Kennelijk werkt dat niet, dus ik ben iets anders gaan doen. Ik ben gaan sporten met mijn jongste dochter. Twee keer in de week gaan we een half uurtje hardlopen, of als dat niet gaat wandelen.


Ik heb dan zelf de regie in handen en ben niet afhankelijk van anderen. Vooral dat laatste (vrij zijn) vind ik erg prettig.

Ben jij iemand die meer in een groep thuishoort, ook voor jou geldt dat je na verloop van tijd weer mee kunt doen!


Maar geef het een paar maanden voordat je voor jezelf hebt uitgevogeld wat wel en niet werkt. Je komt hier uit!!