NIET BESTAANDE PROBLEMEN


INLEIDING 


Ook zoiets: nadenken over niet bestaande problemen.


Terwijl ik dit schrijf, en jij dit leest, denk je misschien: waarom zou je in Godsnaam gaan nadenken over niet bestaande problemen? Dat slaat toch eigenlijk nergens op, Marco!!


Rationeel klopt dat helemaal, dit slaat ook helemaal nergens op. Toch merkte ik, in aanloop naar mijn burn-out, dat ik dit aan het doen was. Ik was niet bestaande problemen aan het bedenken en daarover aan het nadenken.


Als voorbeeld:

Wij zouden graag een aanbouw aan ons huis willen. Helaas hebben we te weinig geld, dus voorlopig is dat sowieso niet aan de orde. Maar als we het geld wel zouden hebben en we zouden met de aanbouw starten, dan kan het zijn dat we in conflict raken met de buren.


Immers hun zicht wordt minder door onze aanbouw. En stel voor dat ze bezwaar maken en dat ik me dan moet gaan verdiepen in erfgrens rechten of recht op licht en uitzicht. Wat ga ik dan doen?


Een goede advocaat inschakelen, juridisch advies inwinnen, de andere buren raadplegen: enz..enz…enz.. Misschien krijgen we een echte buren ruzie want..enz enz enz..Anders ga ik alvast een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Zodat ik een goede advocaat kan inhuren, die verstand heeft van erfrecht….misschien heeft mijn neef er ervaring mee. Zal ik mijn vader even bellen, die heeft vast een goed idee…of mijn broer, die heeft ook vaak van dit soort problemen…


Dit is nu: nadenken over een niet bestaand probleem.


Immers we hebben geen aanbouwplannen, we hebben geen ruzie met de buren, we hebben geen advocaat nodig en we hebben voorlopig ook geen ruimte om dit te doen.


Dus waar ben ik in mijn hoofd mee bezig? Precies het bedenken en oplossen van een niet bestaand probleem.


Dit had ik voor mijn burn-out regelmatig en is wat mij betreft een belangrijke bron van energieverlies. Ik ga het hierna verder uitwerken.


SAMEN  


Het bedenken van niet bestaand problemen is een enorme rode vlag.

Ergens ben je verzand geraakt en ben je nu druk bezig met problemen die niet bestaan.


Ook hier geldt het dat dit vaak:

– onbewust gebeurt

– een teken is van vermoeidheid

– verslavend kan werken (net als negatief denken).


De oplossingen zijn volgens mij vergelijkbaar met de negatieve gedachten.


1-zorg voor energie herstel. Je moet ervoor zorgen dat jouw energielevel omhoog gaat. Zodat je deze gedachten beter kunt pareren. Stop even alle activiteiten en neem even rust. Zodat je bij kunt komen.


2-daarnaast is het belangrijk om deze gedachten objectief te gaan bekijken. Los van emotie te onderzoeken: waar je naar zit te kijken en waar je over aan het nadenken bent. Meestal verdwijnen ze dan omdat je gaat doorzien dat deze gedachten onzin zijn.


3-als derde en laatste, is het goed om het onbewuste karakter aan te pakken. Dit doe je het beste door bewust stil te staan bij wat er zich in jouw hoofd afspeelt. Af en toe neem je bewust de tijd om eens na te denken waar je nu staat en wat er gebeurt in je hoofd. Hiermee ondervang je het onbewuste karakter van de gedachten.


Ook hier geldt dat wanneer je dit lastig vindt, je hulp moet inroepen. Vraag aan collega’s, vrienden, bekenden om mee te helpen. Zodat dit stopt..


VERANDEREN 


Leren zien dat je dit:

– zelf doet

– niks oplevert

– alleen maar energie kost


is wellicht de grootste winst. Je verandert van iemand die onbewust opgeslokt wordt door deze gedachten, naar iemand die bewust afstand neemt van deze gedachten.


De boze man, die verzonken is in niet bestaande gedachten, verandert in een frisse man die kiest om deze gedachten te stoppen. En die ervoor zorgt dat hij vrolijker en vriendelijker in het leven staat.


Door af en toe stil te gaan staan en bewust te bedenken wat er allemaal aan de hand is, kun je erger voorkomen.


Je zou ervoor kunnen kiezen om aan het einde van de dag even bij jezelf te raden te gaan. Waar sta ik, wat denk ik, hoe zit ik erbij en waar denk ik allemaal aan. Gewoon om te ervaren dat deze gedachten onnodig zijn.


GROEIEN 


Doordat je deze stappen gaat zetten, groei je uit deze gedachten. Je leven wordt vrolijker en je staat met meer frisheid in het leven. Ik denk dat het de moeite waard is om dit groeitraject aan te gaan.


Gewoon door af en toe bewust stil te staan bij wat je aan het denken bent.


VERTROUWEN 


Deze gedachten zijn een lastige tegenstander. Maar door af en toe op de rem te trappen en deze gedachten te herkennen kun je ze veranderen en kun je een belangrijke energievreter stoppen.


Probeer het vol te houden en niet boos te zijn als je vervalt in deze gedachten. Het is immers een proces.


Dan heb ik het grootste vertrouwen dat dit goedkomt.


SAMENVATTEND


Je hoofd kun je vervuilen met niet bestaande problemen, zonder dat je het in de gaten hebt. Door dit te leren herkennen kun je hierop reageren en kun je pro-actief (van te voren) reageren.


Even stoppen, afstand nemen en herbekijken wat er aan de hand is, zal je leren deze gedachten te beëindigen.


Hopelijk stopt hiermee ook het enorme energieverlies dat dit kost.