VERLANGEN NAAR WAT IS GEWEEST

 

INLEIDING


Als je goed in je vel zit, heb je een gewone verhouding tot je verleden. Je denkt af en toe, met veel plezier, terug aan:

– de mooie tijd in je jeugd

– het op kamp gaan met de voetbalvereniging

– de mooie zomerse dagen

– de camping in Frankrijk

– de tijd dat de kinderen nog klein waren

– enz…


En dat is prima. Je geniet nog een beetje na van de mooie dingen die geweest zijn.

Echter als je niet zo goed in je vel zit, kan dat anders liggen. Je kunt dan extra verlangen naar dat wat is geweest. Weemoed, heimwee en melancholie kunnen dan jouw stemming gaan overheersen.


Zo ook voor mij.


Met melancholie kan ik soms terugkijken op mij jeugd in Limburg, waar mijn moeder kookte, mijn vriendjes om de hoek waren, waar de zon altijd scheen en we in de bossen rond Venlo speelden.


Dat was de tijd zonder zorgen, zonder burn-out, zonder problemen en verantwoordelijkheid…Zo fijn en wat ontzettend jammer dat deze tijd niet meer bestaat en wat zou ik graag teruggaan naar 1990…waarin zicht dit afspeelde.


Gevoelens van verdriet, verlies en treurigheid krijgen dan makkelijk grip op mij. En omdat ik me al niet zo lekker voel, kom ik van de regen in de drup. Het wordt nog erger……ik voel me steeds droeviger en zieliger worden.


En dat kost zoveel energie….tijd dus om dat aan te pakken.


SAMEN  


Met mijn psycholoog ben ik gaan bedenken wat ik aan het doen ben, met deze drang naar het verleden. Ik heb dat hieronder in een schema getekend, misschien maakt dat het inzicht wat makkelijker (nog toevoegen)..


De melancholie ben ik aan het voeden, met als gevolg dat deze steeds groter wordt. Door foto’s van mijn jeugd op te zoeken, muziek uit die tijd te luisteren, of me aan te melden bij facebookgroepen “van vroeger” krijg ik steeds meer het, droevige, gevoel van het verliezen van het verleden.


Twee grote gevolgen kan dit hebben:

1) ik word steeds droeviger en dus steeds vermoeider

2) ik verlies het NU uit het oog en zie de mooie dingen van NU niet meer


Beide gevolgen die je leven behoorlijk kunnen verzieken. Hier moet wat aan gebeuren en de veranderingen die ik kan doorvoeren beschrijf ik hieronder.


VERANDEREN 


Wat kun je allemaal veranderen. In mijn optiek zijn dat vier zaken.


1)Je wordt steeds droeviger….

Als je even uit je bubbel van droevigheid en zelfmedelijden stapt, weet je ook wel dat je deze tijd enorm romantiseert. Want dat is wat er gebeurt…je romantiseert het verleden. Zelfs zo erg dat je de negatieve zaken van vroeger niet meer ziet en je verlangt naar iets wat, wellicht, nooit geweest is.


Denk aan:

– vullingen bij de tandarts (zonder verdoving)

– vakantie in Frankrijk, waar we zijn weggewaaid

– dat we als jongeren asperges gingen steken (wat een k*t werk)

– dat we asbestplaten op een schuur timmerden


Dus misschien viel dat wel mee dat leven vroeger en stel ik me dat NU veel te romantisch voor.

Het zou zo maar kunnen.


2) Ik verlies het NU uit het oog


Het verliezen van het mooie dat er NU is, daar zit een gemis. Je leeft alleen maar NU. Dus je zou moeten bekijken dat je geniet van alles wat NU bijzonder maakt. Het opzoeken van mooie dingen, die NU aan de hand zijn. Als je blijft hangen in het verleden mis je het NU en daar krijg je later spijt van.


Dus doe dat niet…verlies niet het NU!!


Ik had onlangs ook zoiets. Onze kinderen zijn inmiddels 18+ en willen niet meer met ons op vakantie. Meteen schoot ik in een soort melancholie kramp naar het verleden. Wat was het toch mooi in Frankrijk (in 2014) wat fijn toen ze nog klein waren enz.….


Tot ik mij bedacht dat de tijd, die ik NU met onze kinderen heb, ooit echt voorbij is. Dus moet ik NU genieten van hen en NU mooie momenten creëren. In plaats van blijven hangen in treurnis en zelfmedelijden en daarmee de mooie dingen van het NU niet meer zie.


Wat mij geholpen heeft is het aanleggen van een schriftje. Waarin ik, elke avond kort beschrijf, waarom dit een mooie dag was en waar ik morgen naar uitkijk. Zo train ik te focussen op het NU, los van het verleden. En voel ik me prettiger.


3) Kom tot rust


Als je zo moe bent dat je verdrinkt in het verleden, dan moet je eigenlijk meteen aan de rem trekken en even jezelf weer in balans zien te krijgen. Even je rust pakken en bijtanken. Ook hier kun je mijn zelfbedachte tactiek, van een app met regenmuziek en even braak liggen, toepassen. Tot rust komen, even uitrazen en alle gedachten tot stilstand brengen.


4) Stop de voeding


Stop met het voeden van jouw melancholie. Stop met facebook groepjes over vroeger, stop met reünies bezoeken, laat de foto’s van vroeger weg, enz. Je wordt alleen maar herinnerd aan dat wat is geweest. Het verdriet wordt daardoor steeds groter.


Je zou kunnen proberen om dit een tijdje bewust vol te houden. Hierdoor train je jezelf en groei je uit deze greep van het verleden.


GROEIEN 


Door dit te doen, ga je op een meer volwassen manier om met het verleden. Je hebt de mooie herinneringen nog wel, maar je gaat er op een normalere manier mee om. Je kunt ze doseren.

Ook groei je naar iemand die meer bezig is met het NU. Je kunt blijven hangen in de tijd dat de kinderen klein waren, Maar je kunt ook bedenken dat ze binnenkort het huis uit zijn en je er dus NU heb beste uit moet halen. Dus leef in het NU


VERTROUWEN 


Ik hou elke dag bij wat leuk was en waar ik me morgen op verheug. Op die manier voorkom ik dat ik blijf hangen in het verleden.

Ik groei naar dat wat NU belangrijk is… en leef niet meer in het verleden. Het vertrouwen dat dit leuker is dan blijven hangen in het verleden voel ik gewoon.


SAMENVATTEND


Mooie herinneringen zijn fijn om te hebben, geniet daarvan. Maar leef in het NU…daar maak je de mooiste herinneringen voor later.