VERSLAAFD AAN NEGATIEF DENKEN


INLEIDING 


In de aanloop naar mijn burn-out merkte ik dat ik regelmatig verzandde in negatieve gedachten. Meestal gebeurde dat onbewust en had ik dat niet in de gaten. Onbewust werd ik opgeslokt door allerlei boze, jaloerse en verwijtende gedachten.


Ik kon soms wel dagen blijven zaniken en zeuren over van alles en nog wat.


Ook had ik de neiging, vooral bij het wakker worden, om meteen op zoek te gaan naar negativiteit. En natuurlijk vond ik altijd wel iets om over te mekkeren. Ook door de dag heen bleef ik vatbaar voor negatieve energie. Ik was bijna geconditioneerd op zoek naar iets om negatief over te denken.


Voor zowel mezelf als mijn omgeving was er weinig goeds, vlak voor de burn-out. Overgeleverd aan negatieve gedachten ging ik door het leven. Achteraf heb ik me wel eens afgevraagd of ik destijds niet een beetje verslaafd was aan deze gedachten.


De onderliggende vraag is: kun je verslaafd raken aan negatief denken. Het antwoord is overduidelijk JA!!!


Onbewust kun je in de ban raken van negatieve gedachten. Als een junk, opzoek naar negativiteit…


Daar gaat dit stukje over..


SAMEN  


Op het moment dat je merkt dat niks meer leuk is in het leven, alles negatief is en de meeste dingen vooral vervelend zijn, dan heb je een grote rode vlag te pakken!!!


Jij en je omgeving zullen actief aan de slag moeten gaan om hier iets aan te doen. Enerzijds proberen om de mindset te veranderen, anderzijds om het energieniveau weer op peil te krijgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan.


De negatieve gedachten zijn een geduchte tegenstander….be prepared..


Wat zou je kunnen veranderen om dat voor elkaar te krijgen?


VERANDEREN 


De grootste verandering is überhaupt dat je dit in de gaten krijgt. Dus dat is eigenlijk al winst.


Verder heeft het mij geholpen om te zorgen voor rust, daar waar het kan. Dus prikkels verminderen, even een stapje terug doen (misschien een paar keer ff middagje vrij nemen), minder bereikbaar zijn enz. Zodat je binnen een paar dagen kunt opladen.


Als tweede heeft het me geholpen om te focussen op de positieve dingen die ik NU ervaar. Dat heb ik bereikt door af en toe bewust stil te staan en even de gedachten door mijn hoofd te laten wapperen. Zodat ik letterlijk kon uitrazen in mijn hoofd, om daarna te focussen op een positieve mindset.


En nee dat ging niet vanzelf. Het blijft een geduchte tegenstander….


GROEIEN 


Door dagelijks, enkele keren te reflecteren op wat leuk was op deze dag en het positieve te gaan herkennen, ging ik me steeds meer happy voelen met mijn leven. Hele simpele dingen: de zon schijnt, de koffie is lekker, collega’s zijn aardig..kunnen al helpen.


Net als even bij mezelf te raden gaan en mezelf afvragen hoe moe ben ik eigenlijk? En als dat echt behoorlijk is, dan check ik even uit. Gewoon even Netflixen, tuinieren, beetje hangen…gewoon om weer op te laden. Zodat ik mij beter/ energieker voel.


Dit klinkt misschien simpel, maar het werkte voor mij. Serieus..


Ik merkte in de loop van de tijd dat ik begon te groeien, naar een meer vrolijke man. Iemand die uitgerust is en de wereld positiever tegemoet treedt.


VERTROUWEN 


Op het moment dat je de negatieve gedachten gaat herkennen, en je hebt geleerd hoe hiermee om te gaan, dan zul je het vertrouwen voelen dat je de gedachten aan kunt. Dat je de negatieve gedachten kunt omdraaien in positievere.


Net als het checken van jouw energielevel en dat weer in balans krijgen.


 En dat geeft mij en hopelijk ook jou, het vertrouwen dat het goed komt.


SAMENVATTEND


Een van de eerste tekenen van laag in de energie zitten is negatief denken. Als het je lukt omdat te herkennen, ga ermee aan de slag.

 En lukt het niet meteen, vraag je omgeving om hulp. De meeste mensen deugen…..