Werkplek

Om goed en veilig te re-integreren, is het zinvol om je werkplek te bekijken. Jouw werkplek heeft een rol gespeeld bij het ontstaan van de burn out. Vraag je af of de werkplek aanpassen bijdraagt aan het herstel.

 

Het kan helpen om te inventariseren waar jij behoefte aan hebt. Misschien wil je graag een plek met: weinig prikkels, weinig pratende mensen, geen telefoons, of dat je afgezonderd bent, of dat je naar buiten kunt kijken, noem maar op. 

 

Een plek waar jij je veilig voelt om in alle rust te re-integreren. Bedenk ook dat zo’n werkplek het herstel versnelt.

 

 Eigen ervaring

Ik had een vast lokaal en voor de burn out, had ik die vol gehangen met poster, tekeningen, planten, werkstukken, enz. Het was eigenlijk een villa kakelbond inclusief een aquarium.

 

Bij terugkomst in het lokaal vond ik dat te veel prikkels. Ik heb alles in een container gedaan. Zodat mijn lokaal leeg en rustig was.

 

Voordat ik in het onderwijs werkte, heb ik op kantoor gewerkt. In een zgn. kantoortuin. Dat vond ik toen al een zeer lastige werkplek. Met herstellen van een burn out is dat zeker de hel aarde.

 

Om te herstellen is de kantoortuin niet handig. Te veel prikkels, lawaai, drukte, herrie enz. Misschien is er ergens in het gebouw een rustig kamertje, dat eigenlijk niemand gebruikt en dat prima kan functioneren als werkplek.

 

 Wat is er positief

Als je een burn out bestendige werkplek hebt, dan is dat jouw veilige haven. Jouw plek waar jij in alle rust kunt herstellen. Ook een plek waar je kunt gaan zitten om bij te komen. Of om je herstel te overdenken. Vergelijkbaar met jouw eigen plekje in Fase 1.

 

Tips:

1.   Maak een inventarisatie van wat jij nodig hebt

2.   Bekijk goed hoeveel prikkels jouw werkplek oplevert en of dat anders kan

3.   Overleg met jouw leidinggevende wat hij kan doen.

4.   Bedenk dat een goede werkplek, jouw herstel bespoedigt.

 

Voor de werkgever

De werkplek kan mede verantwoordelijk zijn geweest voor de burn out.  Het aanpassen van de werkplek kan van doorslaggevend belang zijn om de re-integratie succesvol te laten zijn.

 

Bespreek met de medewerker in alle openheid waar hij behoefte aan heeft.

 

Wellicht is dat ook iets om met het team te bespreken. Vindt iedereen zijn werkplek wel zo prettig.

 

Zodat toekomstige burn outs worden voorkomen.