Prikkels verminderen                    


INLEIDING


Op het moment dat je merkt dat je tegen een burn-out aanzit, is het van groot belang dat je de prikkels z.s.m. afremt.


Jouw hele systeem is waarschijnlijk, overbelast en dat leidt ertoe dat allerlei prikkels, geluiden, signalen, informatie, enz. extra belastend zijn. De situatie wordt daardoor nog erger.


Het is erg belangrijk hierin verandering aan te brengen en deze veranderingen en tijdje te laten bestaan. Misschien lukt het wel om deze veranderingen vast in te slijten.


In ieder geval moet je hiermee aan de slag en hopelijk kun je deze veranderingen zo invoeren dat ze een vast onderdeel worden van jouw dagelijkse activiteiten.


SAMEN


Samen kun je met jouw omgeving bekijken welke prikkels verminderd kunnen worden. Je mag hier best forse keuzes in maken.


Je kunt jezelf afvragen:


-of al het appverkeer nodig is (misschien moet dit stoppen, verlaat je al die grappige app groepjes)


-of je altijd bereikbaar wilt zijn (misschien voor je werk, na 17.00 uur niet meer en in de weekenden sowieso niet)


-of social media, echt nodig is (ik ken mensen met 650 vrienden op Facebook…vrienden?)


-of al dat nieuws nodig is (we hebben 24/7 alle ellende van de wereld op ons netvlies)


-of al die talkshows nodig zijn (ook hier 24/7 alleen maar gekwek)


-of je echt altijd jouw telefoon bij je moet hebben (heerlijk om niet bereikbaar te zijn)


-na Corona zijn we veel thuis gaan werken. Kun je privé en werk genoeg scheiden?


Ook kun je nadenken of er prikkelarme momenten zijn. Als tip:


-zet eens een avond de tv uit en lees een boek


-luister naar mooie muziek


-laat het werk op het werk


-wandel in het bos


-ga lekker in bad liggen, zonder prikkels


-probeer te slapen, wanneer je voelt dat je moe bent (is ook prikkel arm)


-enz.…


Maak gewoon eens een lijst met acties die je kunt doen om de prikkels te verminderen en meer te ontspannen.


VERANDEREN


Ik heb ook een paar veranderingen doorgevoerd.


1-Mijn facebook vrienden, dat zijn er nu maar 20. Dat zijn mijn ouders, broer, zus en wat echte vrienden. Alle lollige, nutteloze groepen heb ik verlaten. Ik heb geen Instagram, TikTok, SnapChat of andere socials. Dat geeft een enorme rust. Geen onnodige prikkels meer.


2-Ik laat het werk op school (docent) en ben ik buiten werktijden niet bereikbaar. Ook op dagen dat ik niet werk (feestdagen, weekenden, vrije dagen) ben ik niet bereikbaar. Dat heb ik besproken met mijn werkgever en wordt gerespecteerd.


3-Ik heb de vele (lollige) app groepen van mijn werk verlaten. Ik werd soms laat in de avond nog geappt, in mijn privé tijd. Vond ik vervelend. Collega’s kunnen mij mailen, als er iets is. Dan beantwoord ik de mail tijdens werktijden.


4-Mijn vrouw en ik wandelen elke avond na het eten. Even een half uurtje gewoon naar buiten, frisse neus halen. Omdat dit een vaste gewoonte is geworden, is hij ook ingesleten.


5-We beperken de nieuws consumptie. We proberen wel alles mee te krijgen, maar ik hoef daarin niet overvoerd te worden. De wereld draait ook door als ik niet elk uur van de dag op de hoogte bent van de oorlog in Israël of Oekraïne


6-Als laatste letten we echt op voldoende slaap. Zijn we moe om 19.30, dan gaan we gewoon naar bed. Wil ik ‘s middags effen slapen, dan doe ik dat.


Allemaal, kleine veranderingen die het aantal prikkels sterk verminderden en die de mogelijkheid tot bijtanken en energie laden, vergroten.


GROEIEN 


Bespreek met jouw omgeving en zeker met je werkgever dat je dit nodig hebt. Dat je veranderingen aan gaat brengen in de prikkels (o.a. bereikbaarheid) om erger te voorkomen.


Je zult merken dat je minder bezig bent met allerlei onzin (social media e.d.). Dat je minder belast wordt door jouw werkgever (zeker niet in JOUW PRIVE tijd…kan echt niet).


Je groeit naar een situatie waarin je ruimte en tijd krijgt om te herstellen


VERTROUWEN 


Je kiest er eigenlijk voor om even terug naar de kern te gaan.


Terug naar waar het echt om gaat, los van allerlei prikkels. Als je dit kunt volhouden, kun je erop vertrouwen dat dit de goede weg is om een burn-out te voorkomen.


En natuurlijk kun je op termijn weer wat meer prikkels aan. Maar voor nu neem je de regie en treedt je op.


Hele sterke actie!!!


SAMENVATTEND


Mensen met 650 Facebook “vrienden”, eindeloze app groepjes, constant Instagram en zelfs in weekenden bereikbaar zijn voor werk…kunnen hier energiewinst behalen.


Neem daarbij het terugsnoeien van het oerwoud aan nieuws info en kijk aan…de juiste prikkelarme omgeving voor herstel en voorkoming van een burn-out.


Plan af en toe bewust rustige momenten (wandelen, slapen, niksen…) en het komt helemaal goed.