ALCOHOL


INLEIDING


Afkomstig uit het Limburgse land, was het drinken van alcohol voor mij niks vreemds. Het was een gewoonte en een onderdeel van mijn dagelijkse ritme.

Alcohol en dan met name bier en wijn waren een vast onderdeel in mijn dagelijkse routine.


Ik dronk alcohol vaak:

– aan het einde van de dag, als afsluiting van een dag hard werken op school

– bij het eten, voor het opwaarderen van een maaltijd

– in de loop van de avond gezellig met een kaasje of chips als vast avondritueel

– Enz.


Het drinken vond ik een gezellige gewoonte en leidde vaak tot een andere (vrolijkere) stemming. Ik kon dan even ontsnappen aan de gedachten in mijn hoofd en de vermoeidheid in mijn lijf.

Toen ik echter meer stress begon te ervaren begon mijn behoefte aan alcohol (en met name de andere stemming), toe te nemen. Ik vond de licht verdovende werking prettig. Mijn gedachten kwamen tot rust en de zorgen die ik had, leken minder te worden. Ook zorgde het meer drinken, tot een betere nachtrust (helaas voor mijn vrouw begon ik wel te snurken, dus dat was niet prettig voor haar).


Net als bij het roken, had het drinken de functie van verzachter. Het verzachtte de zorgen en stress in mijn hoofd. In feite zorgde het drinken ervoor dat ik tot rust kwam.


Er begon een verband te ontstaan tussen stress, vermoeidheid en alcohol als afleider.


De BALANS begon te verschuiven. Ik begon steeds makkelijker de drank tot me te nemen. Op het einde dronk ik zo maar een paar glazen op een avond.


SAMEN


De effecten op mijn lijf werden duidelijker.  Het kostte mijn lijf veel energie om de alcohol af te breken. Ik had soms s ochtends echt last van de avond ervoor. In combinatie met de vermoeidheid en de blijvende onrust in mijn lijf, een recept voor ellende en de eerste tekenen van burn-out achtige klachten.

Ik moest het drankgebruik onder controle krijgen. Daarvoor moest ik de stressoren onderzoeken, het drankgebruik afbouwen en uiteindelijk stoppen.


Dat lukte mij niet alleen, daar had ik de hulp van mijn omgeving voor nodig. Samen een BALANS brengen in mijn alcohol gebruik en samen de stressoren te lijf gaan.


VERANDEREN


Met mijn gezin zijn we dit gaan aanpakken. Eigenlijk hebben we dat in stapjes gedaan.

We zijn begonnen met het niet meer drinken na het eten. Het gezellig flesje bier met chips, werd vervangen door thee met chips. Dat was wel even wennen. De smaak van thee is toch anders dan van een fris biertje.

Ook zijn we gestopt met drinken van wijn bij het avondeten. Hier hebben we het glas wijn vervangen door water. Ook dat was wennen. Water i.p.v. wijn..nou ja…

Als we toch een avondje uit gaan, naar de film of met vrienden ofzo, dan kies ik altijd alcoholvrij. Voor de smaak en beleving maakt het niet veel uit. Maar je hebt niet het effect van de alcohol.

Als laatste hebben we geen alcohol meer in huis. De verleiding om het te pakken is te groot.


Al deze simpele aanpassingen, vond ik prima door te voeren. Het was makkelijker dan gedacht.


GROEIEN 


Het niet meer gebruiken van de alcohol blijkt een erg prettig effect te hebben op mijn lichaam en geest. Ik ben rustiger, veel helderder en kan zaken beter in verhouding zien.


Ook heb ik scherper waar stressoren zitten, die ik kan aanpakken. Ik ben aan het groeien naar iemand die alcohol gebruikte als escape, naar iemand die (nuchter) de situatie in beeld heeft.

Ik ben scherper, meer oplettend en heb het gevoel dat ik van slachtoffer naar eigenaar van het probleem ben gegroeid.


VERTROUWEN 


Het stoppen met alcohol heeft opgeleverd dat ik op een meer volwassen manier naar mijn stressoren ga kijken.

Ik kan veel helderder denken, waardoor ik beter (minder emotionele) beslissingen kan nemen.

Het vertrouwen dat dit geeft is erg groot. Ik voel dat ik weer de baas ben over de situatie.


SAMENVATTEND


Ik drink af en toe nog wel een glaasje, maar het is nu geen vlucht maar een keuze….Een keuze die ik aan kan en die zorgt dat ik scherper in het leven sta.

Scherper ben op stressoren.