Vakantie

Vakantie is een tijd van leuke en ontspannende dingen doen. Steden ontdekken, lekker actief zijn in de natuur en nieuwe culturen opsnuiven. Echter met een burn out is dat vaak andere koek.


Je hebt wat energie, maar vakantie is echt een ander verhaal. Bedenk dat: een camping, met kinderen, slecht eten, slecht slapen, ver rijden en onregelmatigheid veel energie kost. 


Ook de plek van vakantie (lees het stuk over auto rijden) en de accommodatie (tent opzetten, luchtbedden oppompen, koken op een gaspitje, luidruchtige buren enz.) zijn zaken om goed over na te denken. Een hotel is leuk en lijkt handig, maar ook hier wordt er wat van je verwacht. Je moet je aanpassen aan een ander bed, ander eten, andere douche, ander licht en geluid, burengeluiden. Je hebt geen plek om je terug te trekken en wat doe je als het regent of je wilt gewoon een beetje rondhangen?


Houd ook goed voor ogen dat je vroeger voldaan, maar moe, terug kwam van Berlijn of Roque sur Ceze. Gaat dat in jouw nieuwe situatie ook zo uitpakken? Je hebt bijna geen energie dus dan is een zware vakantie eigenlijk niet op te brengen.


Eigen ervaring

Na een half jaar burn out en weer wat energie, zijn we naar een camping in Frankrijk gegaan, de Vogezen. We hadden een mooie, nieuwe stacaravan geboekt, 700km van huis. Op papier een goed idee.

 

De heen reis was al te veel. Na 2 uur rijden (in Luik) begon mijn lijf te muiten. Op mijn tandvlees zijn we naar de camping gereden. Ik dacht, als we daar eenmaal zijn, kan ik bijkomen. Eenmaal op de camping bleek dat we in the middle of no where zaten. Met 3 pubers in een kleine stacaravan en de hele dag regen was dat een enorme opgave. Ik kon de stress, de drukte, en alles wat er bij kwam niet aan. We zijn na 4 dagen terug gegaan naar Nederland. Het was niet goed!!

 

Later dat jaar verbleven we in een huisje in Drenthe. Wij pakten een 6 persoons huisje ipv 4, dat was net iets meer ruimte. Het voordeel van een huisje: je slaapt in een bed, bij regen zit je droog, de kids kunnen zwemmen en de autorit er naar toe is kort.

 

Het was een stuk duurder dan kamperen in een tent en saaier dan Berlijn of Londen, maar wel relaxed. Maar het belangrijkste was dat ik mijn ritme in stand kon houden.

 

Wat is positief?

Op het moment dat je in een huisje zit, kun je gaan kijken hoe belastbaar je bent. Kun je al mee naar het dorpje of niet? Ga je mee boodschappen doen? Als de kinderen bijv. in het zwembad liggen, kun jij gaan lezen of iets anders doen voor jezelf. Ik vond het positief om te ontdekken dat ik op die manier toch nog e.e.a. kon.

 

Tips:

  1. Overleg met degenen met wie je op vakantie gaat, hoe jullie dit gaan aanvliegen. Toets je verwachtingen bij elkaar.
  2. Blijf in Nederland. Hier is alles dichtbij, herkenbaar en dus minder belastend.
  3. Kies voor zo veel mogelijk comfort en RUST.
  4. Kies voor een accommodatie waarbij je je terug kunt trekken.
  5. Ga met zo weinig mogelijk mensen en het liefst met mensen die dichtbij je staan.
  6. Laat groepsreizen even links liggen.
  7. Actieve vakanties (wandelen, retraites, enz) dat is nu nog te vroeg
  8. Stedenreizen die zijn nu nog te heftig
  9. Vakanties, ” op zoek naar jezelf”  enz. ben je daar tegen bestand? Misschien niet
  10. Zorg voor een escape. Dat je in nood naar huis kunt. Dat is jammer, maar fijn als het kan.
Houd moet het komt goed!!
Het verhaal over de Vogezen is echt gebeurd en ik dacht toen: dit komt niet meer goed. Deze zomervakantie zijn we 2 weken in Rotterdam geweest. Met de auto dwars door Rotterdam gereden, geen probleem. Dus het gaat over!!

Ook hadden we bedacht om in de tweede helft van de vakantie naar de Alpen te gaan. Voorheen reden we in 1 keer, nu wilden we een tussenstop maken in Straatsburg. Vanwege Corona hebben we dat niet gedaan, maar het idee dat we slimmer op vakantie gaan is een resultaat van de burn out.

Kortom: met een burn out op vakantie gaan dat kan, maar op voorwaarde dat het niet te veel energie kost en dat er een escape is. Anders zou ik je adviseren om thuis te blijven en van hieruit dagtripjes te maken.