Anders dan gedacht

Zoals ik in het begin van Fase 1 heb beschreven is een burn out een life changing event. Een moment waarop je beseft dat het anders moet. Gebruik makende van de tips in Fase 1 en 2 ben je aan het veranderen.

 

De re-integratie verloopt, doordat je aan het veranderen bent, anders dan je gedacht had. Aan het begin van de re-integratie zat je nog laag in de energie en had je bepaalde verwachtingen van je herstel. Nu je steeds meer grip krijgt op jouw herstel, kom je steeds meer bij je eigen behoeften uit.

 

Je komt niet terug in je oude patroon van voor de burn out. Je komt er bijvoorbeeld achter dat je niet altijd met anderen rekening hoeft te houden, dat je zelfs eisen mag stellen aan je werkomstandigheden. Eisen die meer in lijn liggen met jouw behoeften. Je komt erachter dat “nee”-zeggen, soms best werkt en dat je eerste gevoel het bij het rechte eind heeft. Zo heb je vast nog meer ontdekt dat anders gaat dan je voorheen verwachtte.

 

Omdat je dus aan het veranderen bent verloopt het herstel anders. Je komt op een ander punt uit dan waar je gedacht had uit te komen. Dat punt is voor iedereen anders en van tevoren niet te bepalen. Dus houdt in je achterhoofd dat het eindresultaat er anders uit gaat zien dan je in het begin inschat.

 

Eigen ervaring 

Dat ik was veranderd, merkte ik vrij snel. In een keer vond ik mijn werk een stuk minder belangrijk. Ik was niet meer altijd beschikbaar of overal voor in, ik gaf duidelijker mijn grenzen aan en kon Nee zeggen.

 

Dat maakte dat mijn re-integratie anders uitpakte dan ik van tevoren had ingeschat. Ik kwam wel terug bij mijn werkgever in dezelfde functie, maar de beleving voor mij was veranderd. Ik was meer bezig met wat voor mij van belang was. Dat was nieuw voor mij.

 

Daarnaast besefte ik steeds meer dat ik wel terug aan het komen was, maar dat de veranderingen nog moesten plaats vinden. Dat ik misschien nog aan het begin van een hele interessante reis stond.

 

Wat is er positief 

Door jezelf op een te zetten, ben je al aan het veranderen. Je merkt dat jouw behoeften veel meer voor het licht komen.

Ook ga je merken dat je niet meer terug wil komen in de oude situatie. Daarvoor is verandering nodig. Die gaat plaatsvinden de komende tijd.

  

Tips:

1.   Bekijk regelmatig, van een afstand, hou jouw re-integratie verloopt en verwonder je over het verloop

2.   Calculeer in dat deze anders verloopt dan je had gedacht

3.   Laat het over je heen komen. Je kunt niet alles van tevoren willen beheersen.

 

Voor de werkgever

Het kan best zijn dat je een werknemer terugkrijgt die eerder zijn behoeften aangeeft. Dat is goed nieuws omdat het oude gedrag mede de burn out heeft veroorzaakt.

 

Hopelijk verandert ook jouw medewerker en komt hij anders terug dan voor de burn out.