EMOTIES OP HET WERK


Hoewel we allemaal mensen zijn en we allemaal te maken hebben met emoties, kan het voorkomen dat daar op het werk geen of te weinig aandacht voor is. Het omgaan met emoties wordt in sommige sectoren gezien als vervelend en nadelig voor de organisatie.


Uitspraken als: rug recht en door of emoties is voor thuis, kom je in sommige organisaties nog steeds tegen. Of: dit lijkt wel een camping…zo onprofessioneel. Medewerkers worden gedwongen om hun emoties voor zicht te houden.


Het kan zo zijn dat het niet uiten van emoties, uiteindelijk tegen de organisatie werkt. Het niet kunnen uiten is dan te vergelijken met ontkenning/ niet gezien worden.


Te veel emoties, kan daarentegen ook contraproductief werken. Als we te zeer meegaan in emoties, kunnen we ons zelf verliezen. Een bepaalde objectiviteit is in een professionele omgeving soms echt nodig.


Op een juiste manier omgaan met emoties, kan de professionaliteit van de organisatie ten goede komen. Hier ligt een grote kans om mogelijke frustraties en irritaties op te lossen.


Dat men hiermee energie kan sparen, lijkt me meer dan duidelijk.


In principe kennen we 4 basis emoties:

Blij

Boos

Bedroefd

Bang

Hierna zal ik bij elke emotie aangeven hoe zij kunnen bijdrage aan het beperken van energielekken, als we er op een fatsoenlijke manier mee omgaan.


Ik zal ook hier proberen door (Samen, Veranderen, Groeien, Vertrouwen) om ideeën te geven om hier beter mee om te gaan.


Succes met lezen, hopelijk brengt het je verder

Mocht je nog een thema missen, laat het me weten, dan zal ik die erbij schrijven.