Roken


INLEIDING


Dat roken niet goed is, ga ik hier niet herhalen. Dat weten we allemaal. Natuurlijk kun je het beste helemaal stoppen maar dat is op dit moment lastig.


Het roken is lekker en kan een moment zijn om even uit de stress te geraken. Even rustig aan doen en op adem komen. In dat licht denk ik dat roken een functie heeft. Je kunt dan even de stress van je afzetten. Even gebruik maken van “me time” in een tijd waarin je probeert om een burn-out te voorkomen.


Roken is voor veel mensen ook een routine geworden. Best wat mensen roken al van jongs af aan. Het roken is vaak een onderdeel van het leven geworden, net als het kopje koffie om 9.30. Een moment waarop je even uit de situatie kunt stappen en even op adem kunt komen.


Tegelijk zit hier meteen het probleem.  Het feit dat je op adem moet komen en even uit de situatie, is misschien wel het probleem. Het is goed om daar eens naar te kijken.


SAMEN


We weten dat roken verslavend is en dat stoppen behoorlijk lastig is. De hele rookindustrie is erop gemaakt om ons verslaafd te krijgen (denk aan VAPEN) en te houden.


Om die reden is het goed om dat niet alleen te doen, maar samen. Misschien is het juist goed om rokers te vragen om jou te begeleiden. Zij weten immers hoe fijn roken kan zijn en zullen beter snappen waar je mee te maken krijgt.


Samen met jouw omgeving ga je bekijken hoe dat voor jou in elkaar zit. De kans is vrij groot dat je onbalans aantreft tussen wat jij aankunt en wat er gevraagd wordt.

Ik denk dat hier de angel zit.


VERANDEREN


Om te kunnen veranderen kun je drie dingen doen.


Ten eerste: zou je moeten bijhouden hoeveel je rookt, zodat je een beeld krijgt van de situatie. Je kunt een geel memoblaadje op je laptop plakken en bijhouden hoeveel je rookt. Je kunt dan ZIEN hoe het zit.


Ten tweede
: zou je het roken kunnen koppelen aan stressvolle momenten.  Vaak zul je daar een relatie zien. En daar kun je aan werken. Soms zitten er echte patronen in de gewoonte. Op sommige momenten rook je substantieel meer dan op andere momenten.


Als laatste
: is het de vraag of de moeite die het nu kost om de verslaving te verminderen haalbaar is.  Misschien heb je juist nu behoefte aan een moment voor jezelf. Ik zou zeggen: gun jezelf dat.

Ben dus niet te streng voor jezelf, maar bekijk SAMEN wat haalbaar is.


Samen met jouw omgeving ga je proberen om het roken en de stress oorzaken boven water te krijgen. Vooral het zoeken naar de stress die jij aankunt en datgene wat gevraagd wordt, leidt tot inzicht.

Als je bewust bent van de situatie kun je daarmee aan de slag. Wellicht leidt het veranderen van deze stressoren, tot het veranderen van de rookhoeveelheid.


Veranderen gaat ook hier (net als bewegen) met hele kleine ministapjes. Dus rustig aan.


GROEIEN 


Het is denk ik goed om naar een situatie te groeien waarin er een goede BALANS in het roken t.o.v. jouw stressoren. Het erkennen dat de stress er is en dat deze voor meer roken zorgt is al een verandering op zich.


Daarnaast zou ik adviseren om mild te zijn. Je zit in een stressvolle situatie en roken helpt jou om te ontspannen. Dus neem ook de tijd. Je kunt hier rustig een paar weken/ maanden voor uittrekken.


VERTROUWEN 


Ook hier geldt dat het goed moet voelen. Als het goed voelt om het roken en de stressoren te bekijken en waar nodig aan te pakken, dan zou ik dat doen.

Je zult merken dat je er, met kleine stapjes, echt wel komt. Dat geeft vertrouwen.


SAMENVATTEND


Roken kun je koppelen aan stress. Heb je veel stress…dan ga je meer roken…

Omgedraaid, heb je minder stress…dan zou je best minder kunnen roken…

Dus ga aan de slag met de stress, dan hoef je ook minder te roken.