Shoppen en winkelen

Tijdens de burn out kan shoppen een risico opleveren. De drukte van een winkelstraat, pratende mensen, muziek, geuren, lichtprikkels enz. Daar kun je last van krijgen. Zeker in de eerste tijd van de burn out loop je hier een groot risico. 


Stem heel duidelijk met je omgeving af wat ze van jou kunnen verwachten op dit punt en waarschijnlijk is dat nog niet zo veel. Vermijd winkelen sowieso op feestdagen of  koopzondagen. Dat geeft echt nog te veel prikkels.


Eigen ervaring

Mijn vrouw en ik hebben een stadsbezoek altijd erg leuk gevonden. Restaurantje ontdekken, lunchen, beetje shoppen, stadje bekijken enz. Maar met mijn burn out was dat echt andere koek. Wij zijn een keer op zaterdag naar Deventer geweest. Dat leek leuk en gezellig, maar ik kreeg daar een geweldige draai om mijn oren van mijn lijf. 


Door het autorijden, een drukke winkelstraat,  veel lawaai, veel mensen, niet goed gegeten kreeg ik een paniek aanval. Ik was nog niet zo ver. Dus toen zijn we terug naar huis gegaan. Ik had een paar crushdagen voor de boeg om te herstellen.

 

Wat is er positief?

Je krijgt te maken met een echte grens. Je voelt dat shoppen (in een andere stad), nu nog echt niet kan. Dus zie dit als een leerpunt. Vraag je ook af, wat de reden is dat jij meegaat. Als je nieuwe kleren nodig hebt, kan dat ook online.

Luister goed naar jezelf.


Tips:

  1. Hou jezelf goed in de gaten. Je bent nog in de eerste fase van je burn out en dus weinig te belasten.
  2. Bespreek dit met je omgeving. Zij kunnen best gaan shoppen, jij nog niet.
  3. Wil je shoppen? Kan ook online.
Houd moed het komt goed!!

Shoppen vind ik (als man) eigenlijk nog steeds vervelend. Winkel in, winkel uit, wat een gedoe. Maar we hebben een werkzame constructie bedacht. We gaan zo vroeg mogelijk en als het mij te veel wordt, dan ga ik in een boekenwinkel of een (klein) museum rondlopen. Daar is het vaak rustig en stil.


Op deze manier kunnen mijn vrouw en kinderen shoppen zoals ze willen, en kan ik toch mee. Voor iedereen is dat een prima oplossing.


Kortom shoppen nu is een risico, maar met wat aanpassingen kun je (op termijn) best weer mee!!