Overdenken


INLEIDING 


Voorafgaand aan mijn burn-out was ik veel aan het denken. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat liepen er allerlei gedachten door mijn hoofd. Je kon het zo gek niet bedenken of ik was erover aan het nadenken. Als ik ’s morgens opstond begon het al. In de douche begon ik te denken en dat ging eigenlijk de hele dag door. Van enige structuur in de gedachten was niet echt spraken.


Ik zat vooral te denken aan wat er allemaal niet goed was, wat ik beter of anders zou doen en waarom. En dan vooral t.a.v. andere mensen. Gedachten als: waarom overkomt mij dit, waarom zien ze dat niet, als ik dat moest doen, die vlogen door mijn hoofd. De ondertoon van deze gedachten was boos, achterdochtig en vooral negatief.


Achteraf heb ik wel eens gedacht of ik verslaafd was aan het negatieve denken. Dat ik het ergens ook wel fijn vond om over van alles en nog wat te denken, te zeuren, te zaniken en mezelf als slachtoffer te zien (maar dat is een ander thema dat ik in een ander deel zal bespreken).


Ik wist toen nog niet dat deze gedachten samengaan met te veel stress en vermoeidheid. Achteraf ook wel logisch. Als je laag in je energie zit, ben je moe waardoor je sneller boos wordt en negatiever in het leven staat. Daar komt bij dat deze mindset extra veel energie kost, dus dat werkt als een energievreter.

Maar hoe stop je het denken in je hoofd? Kort gezegd: dat kan niet. Volgens mij kun je niet stoppen met denken. Immers dat doe je constant. Dus ja..dat is niet de oplossing.


Je kunt wel voor afleiding zorgen, denk aan andere prikkels (roken, drank, feesten, eten, sporten, seks, enz..). Echter is dit vaak van korte duur. Daarnaast zul je merken dat het steeds lastiger wordt om het effect van afleiding te bereiken. Dus dat je meer en zwaardere afleiding nodig hebt om het denken te stoppen.


Maar wat dan wel? Wat kun je wel doen om hiermee om te gaan?


SAMEN


De gedachten sturen, dat kan wel en dat ga ik je uitleggen.

Op het moment dat jij merkt dat jij te veel in je hoofd zit, dan ben je al aan het veranderen. Immers je bent je bewust van het feit dat je dat aan het doen bent.


Voorheen kon ik letterlijk opgeslokt worden door deze gedachten. Maar toen ik bewust werd van het feit dat dit gebeurde, begon ik na te denken. En begon ik te zoeken naar antwoorden over hoe dit te stoppen. Eigenlijk kwam ik erbij uit dat ikzelf deze gedachte aan het produceren was en dat ikzelf deze gedachteproductie in de hand moet zien te krijgen.


Ik was klaar om de eerste stap te zetten.De eerste stap is je gedachten laten uitrazen.


Dat heb ik als volgt gedaan:

-ik heb een vierkant kussen gekocht (bij de Action)

-wat wierook staafjes

-een app gedownload met regengeluiden

En ik ben gaan zitten (noem het mediteren).


In de ochtend en avond ging ik op mijn kamer zitten, deed de wierookstaafjes aan en met de regengeluiden in mijn oor ging ik gewoon zitten (20 min.) en liet ik de gedachten de vrije loop.


Nou wat er toen gebeurde..alle gedachten begonnen door mijn hoofd te schieten. In volle heftigheid en intensiteit. Ik schrok er wel van, maar ik dacht ook: kennelijk moet dat eruit ofzo. Dus laat maar even lopen. Dus ik heb het gewoon laten gebeuren.

Dat heb ik een paar weken gedaan voordat ik merkte dat ik rustiger werd.


Ik weet het nog heel goed, op een woensdagochtend, na mijn 20 minuten gedachtenstorm fietste ik naar de Aldi. En ik merkte dat ik lichter werd..(vreemd gevoel)

En dat is stap 2.


VERANDEREN Stap 2: is ervaren dat je rustiger wordt


Tijdens het uitrazen van mijn gedachten merkte ik dat de heftigheid uiteindelijk minder werd. In eerste instantie vlogen ze alle kanten op, maar in de loop van de tijd werd het echt minder.


Misschien dat ik ook sommige onderwerpen zo vaak overdacht had, dat ik er op een gegeven moment wel klaar mee was. Je kunt constant over een thema nadenken, maar op een gegeven moment had ik er ook geen zin meer in. En was het onderwerp wel uitgekauwd.

En toen merkte ik dat er een lichtheid ontstond. De gedachte was niet meer zo aanwezig en dat luchtte op.


Mijn psycholoog adviseerde mij om ook stap 3 te zetten.


GROEIEN Stap 3: gedachten vervangen


Mijn psycholoog zei: “ Ja Marco, als je toch klaar bent met jouw negatieve gedachten, dan kun je ze ook vervangen. Je kunt proberen om bewust de mooie dingen in het leven te zien en daar over te gaan denken”.

Dat heb ik gedaan a.h.v. een notitieboekje (ook weer bij de Action gehaald…).  In dat boekje schreef ik de positieve dingen van die dag.


In twee stukjes:

-het positieve van die dag (kunnen hele simpele dingen zijn: de zon schijnt, de kinderen zijn thuis, het eten was lekker, enz.)

-het positieve van morgen (waar verheug je je op, wat is leuk enz.)


Door dit te doen, voedde ik mijn positieve gedachten op dit moment. En hoewel de verleiding tot negatieve gedachten echt wel voelbaar was en ik er soms niet aan ontkwam, probeerde ik toch om positief te blijven.  

Ook merkte ik dat ik (onbewust) mensen in mijn omgeving had verzameld die mijn negatieve gedachten wel interessant vonden. Ik ben deze mensen gaan vermijden of heb geprobeerd ze mee te krijgen in de andere gedachten.


Soms lukte dat en soms niet.


VERTROUWEN 


Door het gebruik van het schrift begon ik de positieve gedachten in te slijten. En dat zorgde ervoor dat ik positiever over dingen ging nadenken en dat ik rustiger werd. Minder boos, verwijtend of jaloers. Naast een licht gevoel in mijn hoofd, spaarde ik ook energie.

Ik voelde dat mijn gedachten NU de positieve kant op gingen. En dat ik vrolijker werd. Het gevoel dat dit opriep maakte me gelukkig(er). En dat wilde ik vasthouden.


Het feit dat ik nu rustiger ben en fijnere gedachten heb, maakt me meer tevreden en geeft me het vertrouwen dat ik op de goede weg ben.


SAMENVATTEND


Het is best een reis geweest om te ontsnappen aan mijn negatieve gedachten. En eerlijk gezegd, heb ik ze soms nog steeds. Maar bewust stilstaan bij het positieve in het leven kan echt het verschil maken en spaart enorm veel energie.

Probeer het gewoon eens.