Naar buiten

Omdat het fijn is om je hoofd leeg te maken, zeker na een dagje werken, is het goed om buiten te zijn. Een stukje gaan wandelen, fietsen of er met de e-bike op uit kan je op andere gedachten brengen.

 

Op sommige momenten nemen je gedachten de overhand. Je blijft dan denken en piekeren. Bewegen en in de buitenlucht zijn, helpen je om op andere gedachten te komen. Door te bewegen, zul je merken dat de gedachten veranderen en dat je ze minder serieus gaat nemen.

 

Ook tijdens je werkdag is het goed om af en toe naar buiten te gaan. Om even een ommetje te maken en los te komen van alles. Je laadt dan op en daardoor kun je vervolgens weer makkelijker aan het werk. Een ommetje, maak je het beste alleen. Als je met anderen gaat, ben je niet echt los. Dat is wel de bedoeling.

 

Het is soms fijn om een langere tijd buiten te zijn. Je kunt wandelroutes afgaan, knooppunten fietsen, noem maar op. Vooral in de weekenden is dat een prima manier om op te laden.

 

Eigen ervaring

Tussen mijn lessen had ik regelmatig een tussenuur. Dan maakte ik meestal een wandeling in de buurt van de school, het liefste alleen. Zodat ik loskwam van alles en mijn gedachten kon ordenen. 

 

Ook ging ik met de e bike naar school. Dan kon ik wel bewegen en mijn hoofd leegmaken, maar het was niet zo vermoeiend als met de gewone fiets. Ik merkte, dat als ik wel met de auto ging, ik daar moe van werd. De prikkels, radio, andere verkeer enz. dat vond ik te veel.

 

In de weekenden ging ik vaak wandelen. Dan gingen we met de auto naar een natuurgebied en dan een stukje (half uurtje/ uurtje) wandelen. Vaak hadden we een routeboekje meegenomen. Je ziet dan de mooiste plekjes en je kunt van tevoren inschatten hoe de wandeling verloopt.

 

Kortom hou het simpel, maar ga naar buiten.

 

Wat is er positief

Het hoofd leegmaken is erg fijn. Het maakt dat je de gedachten kunt ordenen en dat je loskomt van alle prikkels.

Ook merk je dat langere stukken wandelen en fietsen erg rustgevend is en een meditatief effect hebben.

 

 Tips:

1.   Plan op je werkdagen vaste momenten waarop je een ommetje gaat maken

2.   Ga niet naar buiten met een wandel app of smartwatch. Je wordt daar onrustig van

3.   Wandel dezelfde route, dan hoef je niet na te denken en kun je genieten van de omgeving

4.   Langere wandel en fietstochten zijn ontspannend en werken rustgevend

5.   Neem iets te eten en drinken mee. Dat geeft zekerheid op het moment dat je het wat zwaarder hebt.

6.   Juist als je denkt dat je er geen tijd voor hebt, dan moet je hier tijd voor maken


Voor de werkgever

Naar buiten gaan is echt belangrijk. De medewerkers komen anders terug en kunnen beter nadenken. Zeker als je herstellende bent van een burn out, is het goed om even te stoppen met nadenken.


Omdat ze even los zijn van de werkplek, kunnen ze problemen en uitdagingen beter aan.

Maak er beleid van: in de pauze iedereen naar buiten. Frisse neus halen