Genoeg eten en drinken

Eten en drinken kunnen een belangrijke rol spelen bij het re-integratieproces. Als je weer aan het werk gaat, is het dus verstandig om voldoende eten en drinken mee te nemen.

 

Het is zonder meer duidelijk dat je op je werk energierijk voedsel moet eten. Denk naast de gewone lunch ook aan bananen, muesli repen, appels, noem maar op. Als je dat eet krijg je een behoorlijke energie boost. Dat kan net genoeg zijn om je weer wat energie te geven.

 

Eten maar vooral drinken kan ook een manier zijn om rustig te blijven. Het drinken van thee en water geeft vaak een rustgevend gevoel. Daarnaast bevat thee/water geen toegevoegde stoffen. Koffie daarentegen bevat cafeïne. Als je daar te veel van drinkt voel je dat jouw adrenaline toeneemt, waardoor je onrustig wordt en stress kunt ervaren.

 

Kortom, bekijk eens of eten en drinken op je werk, kunnen helpen bij het herstel.

 

Eigen ervaring

In mijn bureaulade had ik altijd eten liggen. Koekjes, muesli repen, bananen, noem maar op. Na 2 uur lesgeven had ik best wel behoefte aan energie. Vaak nam ik dan een banaan id. zodat ik me beter voelde.

 

De koffie in onze kantine, daar moest ik mee oppassen. Door de hoeveelheid cafeïne, voelde ik me vaak opgejaagd en gestrest. 

 

Uiteindelijk ben overgestapt op thee en water. Dat was wel even wennen.

 

Mijn lijf moest een maand afkicken van de cafeïne (kreeg echt hoofdpijn enz.). Maar uiteindelijk is het wel gelukt. Ik drink vooral thee.

 

Wat is er positief

Eten is erg fijn om als vluchtheuvel te dienen op het moment dat je een beetje flauw bent. Het geeft je heel snel een hoop energie. Overstappen van koffie naar thee, dat maakt dat je rustiger wordt. Zodat je evenwichtiger aan je herstel kunt werken.

 

Tips:

1)   Leg een voorraad eten aan, zodat je die kunt gebruiken indien nodig.

2)   Maak de overstap van koffie naar thee/water.

3)   Eet ook buiten lunchtijden, ook al lijkt dat raar

4)   Bekijk de kwaliteit van het eten en drinken, draagt het bij?

 

Voor de werkgever

Eten en drinken op het werk geeft de werknemer energie. Het kan helpen om te bekijken wat jij als werkgever kunt bijdragen.

 

Bekijk de kantine en ga na of dit voedsel op een positieve manier bijdraagt aan de werknemer. Zeker bij het herstellen van een burn out is dat zinvol.

 

Op onze school hebben we gratis fruit en geen frisdrankautomaten. Dat maakt dat je een gezonde keuze kunt maken.