Plannen

Om te zien waar je energie weglekt of waar je energie opdoet, adviseer ik je om een dagplanner te maken. Je schrijft op een blaadje wat energie gaat kosten, in het rood. En wat energie oplevert in het groen.  

Groen en rood kan voor iedereen anders zijn. Dus de vaatwasser uitruimen is rood, daarna even thee drinken is groen. Het bezoekje van de collega’s is rood maar daarna de krant lezen is groen. Wandelen is (in het begin) rood, daarna slapen is groen.  

Zo krijg je zicht op jouw dagelijkse ritme en besef je dat bepaalde keuzes onverstandig zijn. Dat je betere keuzes kunt maken.

Door deze planner word je rustiger en krijg je grip op jouw herstel

 

Eigen ervaring

Bij de bouwmarkt had ik een plexiglas plaatje gekocht. Zo groot als een a4 blaadje en een paar white board stiften (rood en groen), uitwisbaar. Ik schreef boven aan het plaatje de dag. Vervolgens beschreef ik wat ik van plan was. Dat deed ik op tijd en op kleur en in steekwoorden.

 

Aan het einde van de dag evalueerde ik, wat er allemaal goed ging en wat er tegen viel. Ik kreeg zo overzicht. Hierdoor kon ik steeds betere keuzes maken. En werd ik wat rustiger.

 

Wat is positief?

Je leert wat wel en niet kan en je voelt dat je keuzes mag maken. Goede en foute. Ook merk je dat je grip begint te krijgen op het proces doordat je overzicht krijgt en dat je, heel langzaam, steeds meer de baas wordt over jezelf.

Tips

  1. Plan groene zones in de dag. Een periode waar je energie op doet.  Zones waarin even niks hoeft. Tijd voor jou!!
  2. Plan rode zones. Een periode die energie gaat kosten. En bedenk hoe je hier mee om gaat. Zijn ze echt nodig, of kun je ze beperken, kan iemand anders het doen. Anders gezegd:” moet het? moet het nu? en moet jij dat doen?
  3. Evalueer de planning aan het einde van de dag, zodat je de ontwikkeling kunt zien.
  4. Ben reeel in de planning, wil niet te veel
Houd moet het komt goed!!
Met het maken van een goede planning kun je grote stappen zetten. Je krijgt steeds meer de burn out in de greep.
Zelfs nu, 2,5 jaar later, maak ik soms nog steeds een planning.

Om te bekijken of ik niet toch aan het doorschieten ben. Het heeft mij echt geholpen.